Colesterolul ridicat este o afecțiune pernicioasă care deschide calea către boli de inimă atunci când este lăsată netratată. Din fericire, mai multe strategii de scădere a colesterolului sunt susținute de știință. Un corp de cercetare sugerează că compușii găsiți într-un fruct popular pot reduce nivelul de colesterol dăunător cu 40 la sută.
Colesterolul ridicat poate fi greu de depistat din cauza absenței simptomelor, dar pe măsură ce starea avansează, este posibil să apară complicații. Moleculele grase care caracterizează afecțiunea sunt periculoase, deoarece duc la acumularea de plăci dăunătoare în artere, ceea ce crește riscul de a avea un atac de cord și un accident vascular cerebral. Un corp de cercetare sugerează că compușii găsiți în coaja de citrice, totuși, ar putea scădea semnificativ nivelurile de colesterol dăunător cu până la 40 la sută.
Colesterolul ridicat se caracterizează prin niveluri ridicate de lipoproteine cu densitate scăzută sau colesterol „rău” care circulă în sânge.
Pe măsură ce moleculele de grăsime se fixează pe pereții arteriali, acestea îi fac să se îngusteze, limitând spațiul de curgere a sângelui prin ei.
Doctorul Elzbieta Kurowska, investigatorul principal al studiului și vicepreședintele de cercetare la KGK Synergies din Ontario Canada, a declarat: „Studiul nostru a arătat că flavonele polimetoxilate (PMF) au cel mai puternic efect de scădere a colesterolului dintre orice alt flavonoid din citrice.
Cercetarea a adăugat: „Credem că PMF-urile au potențialul de a rivaliza și chiar de a învinge efectul de scădere a colesterolului al unor medicamente eliberate pe bază de rețetă, fără riscul de efecte secundare.”
Descoperirile studiului provin de la un model de hamster cu colesterol ridicat indus de dietă.
Cercetătorii au arătat că hrănirea animalelor cu alimente care conțin 1% PMF a scăzut nivelul de colesterol LDL cu 32 până la 40%.
PMF-urile se găsesc într-o varietate de fructe citrice, cea mai comună formă de antioxidanți se găsește în cojile de mandarine și portocale.
Studiul a constatat că compușii s-au arătat promițători ca o alternativă eficientă și naturală pentru scăderea colesterolului LDL.
Publicate în Journal of Agricultural and Food Chemistry, concluziile au stabilit, de asemenea, că PMF-urile au similarități marcate cu o serie de alți compuși vegetali găsiți în fructele citrice, care sunt legați de multe beneficii pentru sănătate.
Cercetări separate au arătat o relație pozitivă între flavonoide similare, cum ar fi hesperidina, găsită în portocale și naringina din grapefruit.
De asemenea, s-a demonstrat că bergamota reduce nivelul colesterolului cu 29% și nivelul LDL cu 52%, potrivit unei lucrări publicate în Journal of Integrative Food, Nutrition and Metabolism.
Dar doctorul Kurowska a explicat că, în timp ce consumul de băuturi cu citrice poate aduce îmbunătățiri semnificative pentru sănătate, administrarea PMF ar putea fi o modalitate mai ușoară de a reduce colesterolul.
Autorul principal a explicat că o persoană ar trebui să bea 20 sau mai multe căni de suc de portocale sau mandarine pentru a beneficia de efectul său terapeutic.
S-a emis ipoteza că mecanismul de acțiune al PMF funcționează prin inhibarea sintezei de colesterol și trigliceride în interiorul ficatului.
S-a demonstrat că unii dintre compușii găsiți în cojile de fructe scad riscul de carii dentare și infecții gingivale, ajutând la menținerea sănătății orale bune.
În plus, D-limonenul este legat de un risc redus de anumite afecțiuni, cum ar fi bolile de inimă și diabetul de tip 2.
Aceste beneficii au fost atribuite activității antioxidante a fructului, care previne deteriorarea celulară prin combaterea radicalilor liberi din organism.