Din cuprinsul articolului
Sunteți gata să vă schimbați măștile vechi de pânză cu N95, așa cum recomandă unii experți, dar prețul mai mare și două cuvinte mici – „de unică folosință” – vă fac reticenți. Cât timp poți purta cu adevărat un N95 și să te protejezi pe tine și pe alții de riscul de infectare?
„Îl port pe a mea timp de o săptămână”, a spus Linsey Marr, profesor de inginerie civilă și de mediu la Virginia Tech.
Materialul și capacitatea de filtrare ale unei măști N95 „nu se vor degrada decât dacă o freci fizic sau nu faci găuri în ea”, a spus Marr. „Trebuie să fii într-un aer cu adevărat poluat… câteva zile înainte ca acesta să-și piardă capacitatea de a filtra particulele. Deci, le poți purta cu adevărat mult timp.
„Oamenii au vorbit despre 40 de ore – cred că este în regulă. Într-adevăr, se vor deteriora sau curelele se vor slăbi sau poate se vor rupe înainte de a-și pierde capacitatea de filtrare”, a adăugat ea.
Motivul pentru care măștile N95 sunt desemnate ca fiind de unică folosință este că sunt clasificate drept măști medicale, a spus Erin Bromage, profesor asociat de biologie la Universitatea din Massachusetts Dartmouth, potrivit CNN.
În mediile medicale, lucrătorii din domeniul sănătății își schimbă măștile mai des pentru a evita „contaminarea încrucișată a camerei pacientului cu echipamentul care a fost purtat într-o cameră a unei persoane infecțioase și apoi să se mute în camera alăturată și să aducă acea infecție cu tine”, a spus el. „Când apoi luaM un lucru de calitate medicală care este de unică folosință și îl expunem în publicul larg, nu ne facem griji de o posibilă contaminare încrucișată a diferitelor medii în care se află oamnii. Este vorba într-adevăr de a vă oferi protecție.”
De ce N95-uri?
În comparație cu măștile din pânză, N95-urile montate corespunzător previn mai bine particulele mici să vă pătrundă în nas sau în gură, datorită anumitor materiale – cum ar fi fibrele de polipropilenă – care acționează atât ca bariere mecanice, cât și electrostatice pentru aerul comun, principalul motor al infecției cu coronavirus.