Din cuprinsul articolului
Aceste alimente pot agrava PSORIAZISUL. Deși nu există o dietă specială pentru psoriazis, unii oameni constată că anumite alimente le agravează simptomele sau altele le îmbunătățesc aspectul pielii.
Trebuie remarcat, în cazul în care nu ați auzit niciodată de ea, că această boală se caracterizează prin apariția unor mici cruste sau urme acoperite cu solzi albici în orice zonă a corpului care provoacă de obicei un disconfort considerabil din cauza durerii și mâncărimii, potrivit MayoClinic.
Ce se poate face?
Dincolo de utilizarea medicamentelor (cum ar fi creme sau lotiuni) pe care medicul dermatolog le prescrie la diagnostic; care ajută la controlul intensității acestor simptome, există studii care susțin că atunci când vine vorba de controlul amplorii focarelor, este important să ducem o viață cu cât mai sănătoasă, cu atât mai bine.
După cum vă spunem întotdeauna,o viață sănătoasă este întotdeauna legată sau de propria noastră dietă, dar se poate ca alimentele pe care le mâncăm să îmbunătățească sau să agraveze psoriazisul?
De parcă nu ar fi suficient să ai o alimentație sănătoasă și echilibrată, evitând consumul acelei ciocolate delicioase sau plăceri bogate în calorii, studii recente au stabilit că da, alimentele pot influența intensitatea focarelor.
De fapt, Victoria Yunez Behm de la Asociația Americană de Nutriție recunoaște că: „Mâncarea este declanșatoare”. Victoria și alți experți au selectat cinci tipuri de alimente care sunt benefice și altele care e indicat să fie consumate în proporții mici.
Cinci alimente de evitat
Ultra-procesat. Spune-ți rămas bun de la prăjituri, înghețată sau preparate din supermarket, printre altele. Motivul? Grasimile nesanatoase care constituie aceste alimente care incita la a suferi focare mai mari, din cauza caloriilor mari pe care le presupun. De fapt, persoanele cu obezitate au mai multe șanse de a dezvolta psoriazis.
Carne roșie și lactate. Diverse studii indică faptul că pot stimula inflamația erupțiilor și, prin urmare, mâncărimea datorită nivelului lor de grăsimi trans și omega-6.
Alimente bogate în zahăr. Prea mult și în mod constant, dincolo de stimularea erupțiilor cutanate, poate provoca alte probleme de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare. In acest sens, se recomanda evitarea orezului alb, a sucurilor de fructe fara pulpa sau a painei alba.
Solanaceae. Și roșiile, vinetele și ardeii sunt pe această listă datorită nivelului lor ridicat de alcaloizi, compuși găsiți în aceste legume care pot provoca și erupții.
Alcool. Alcoolul, deși nu este un aliment, este și el pe lista de evitat. Se recomanda consumul moderat si ocazional. Motivul? Consumul său zilnic poate afecta funcția hepatică și, prin urmare, poate stimula tratamentele pentru psoriazis pentru a le reduce eficacitatea.
Patru alimente de inclus
Există alimente pe care le poți și chiar trebuie să le consumi. Pe scurt, alimente „realfooding” care vă pot ajuta să vă întăriți sistemul. Notează-le pe toate!
Acizi grasi omega-3. Dacă am menționat mai înainte cât de nociv ar putea fi consumul de omega-6, cel 3 este minunat. Ajută la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și la creșterea colesterolului bun, reducând astfel inflamația. În acest sens, dietele bogate în somon, semințe de in, nuci, soia… sunt ceea ce ai nevoie.
Fructe si legume. Cu excepția celor menționate, au un indice glicemic scăzut, sunt antiinflamatoare și antioxidante, stimulând reînnoirea pielii.
Proteine de bună calitate. Psoriazisul este legat de inflamația țesutului pielii și, prin urmare, includerea alimentelor bogate în proteine reduce impactul acesteia. În acest sens se remarcă peștele sau fasolea.
Vitamina D. Dincolo de plaja vara, includerea acestei vitamine în dieta ta poate încuraja pielea să se îmbunătățească, dar există încă unele controverse cu privire la efectul său asupra psoriazisului, deoarece există studii care, deși îi evidențiază Important, indică faptul că nu are efect cu psoriazis.