Din cuprinsul articolului
Ultimele raportări oficiale arată că într-o săptămână numărul infectărilor s-a triplat, iar premierul Nicolae Ciucă ia în calcul purtarea obligatorie a măștilor de protecție FFP2 și șomajul tehnic.
Cât de eficiente sunt de fapt măştile FFP2? Ce spune despre ele un medic pneumolog
Se consideră că masca FFP2 are un grad ridicat de protecţie. Astfel, ea va deveni obligatorie în multe locuri publice din România.
Anunțul a fost confirmat de premierul României. În noul context, masca de protecţie FFP2 trebuie să fie purtată de elevi.
Masca chirurgicală ar fi depășită
Dr. Marius Balea, medic pneumolog, explică care sunt avantajele și cât de bine protejează măștile recomandate de Guvern românii care încearcă să se protejeze de boli cu ajutorul acestor măști.
Măştile recomandate de specialişti au cinci straturi. Acestea asigură o protecţie mai mare, iar în cazul în care o persoană este infectată face ca virusul să nu fie transmis atât de uşor, iar cei care le poartă sunt mai protejaţi.
Dr. Marius Ioan Balea: E mai incomodă şi mai greu de purtat
„Evident că sunt mai bune, pentru că filtrează mai bine aerul. FFP2 sau KN95 vine de la gradul de filtrare al aerului. O mască FFP2 filtrează particulele la 5 microni. Masca sigilează mai bine faţa şi respiri doar prin mască. Este evident că FFP2 e mai bună decât masca simplă, dar nu ştiu dacă oferă într-adevăr şi un avantaj.
Probabil că da, dacă filtrează mai bine. E mai incomodă şi mai greu de purtat. Oricum, orice mască, cu cât sigilează mai bine şi cu cât este mai ermetică, în momentul în care sunt variaţii de temperatură o să fie fleaşcă de apă, aşa că, afară nu ştiu dacă va putea fi purtată”, a explicat Marius Ioan Balea, medic pneumolog Spitalul Colentina, potrivit Antena 3.