Sari la conținut

Robin Williams: Boala „ucigașă” pe care vedeta nu a știut niciodată că o are – simptome

ROBIN WILLIAMS a fost un comic și actor îndrăgit, care a murit în 2014. În ceea ce ar fi fost al 70-lea an în acest an, pierderea vieții sale este și mai tristă, mai ales că s-a dezvăluit că vedeta a fost tratată pentru o afecțiune pe care el nici nu a știut că a avut-o.

Cel mai bine amintit pentru spiritul său rapid și abilitățile remarcabile de improvizație, vedeta și-a petrecut, în mod contrastant, ultimele zile de viață consumate de anxietate, paranoia și suferind de atacuri de panică și insomnie. Sky a raportat că, în seara zilei de 10 august 2014, i-a spus „noapte bună, iubirea mea” soției sale Susan Schneider, apoi a doua zi, întreaga națiune a fost șocată să afle despre moartea sa devastatoare. O autopsie a dezvăluit că actorul suferise, fără să știe, de demență cu corp Lewy (LBD), o boală incurabilă a creierului. Cu toate acestea, medicii îl tratau pe actor pentru boala Parkinson.

Vorbind la podcastul The Genius Life, fiul lui William, Zak, a vorbit despre diagnosticul greșit „frustrant” al tatălui său și despre lupta lui cu depresia și anxietatea.

El a spus: „Prin ce trecea nu se potrivea unul la unul [cu] experiențele multor pacienți cu Parkinson. A fost o perioadă pentru el de căutări intense și frustrare.”

După descoperirea că William suferea de demență cu corp Lewy (LBD), profesioniștii medicali au continuat să spună că acesta a fost unul dintre cele mai grave cazuri pe care le-au văzut vreodată.

Asociația Alzheimer explică că LBD este un tip de demență progresivă care duce la un declin al gândirii, al raționamentului și al funcției independente. Simptomele apar din cauza depozitelor microscopice anormale care deteriorează celulele creierului în timp.

Experții consideră că acest tip de demență este a treia cea mai frecventă cauză de demență după boala Alzheimer și demența vasculară, reprezentând 5 până la 10% din toate cazurile.

Fiul lui William a continuat să explice mai multe despre modul în care tatăl său a fost îngrozitor de greșit diagnosticat cu o afecțiune greșită.

El a adăugat: „Diagnosticul a fost diferit de boală, așa că cred că ar putea fi o situație în care luați lucruri și experimentați doar efectele secundare ale [medicamentului].”

Motivul pentru care actorul a fost diagnosticat greșit se poate datora faptului că corpii Lewy sunt prezenți și în boala Parkinson. Asociația Alzheimer explică că mulți oameni cu Parkinson dezvoltă în cele din urmă probleme cu gândirea și raționamentul, iar mulți oameni cu demență cu corp Lewy experimentează simptome de mișcare, cum ar fi postura cocoșată, mușchii rigidi, mersul târâit și probleme la inițierea mișcării.

Datorită acestei suprapuneri a simptomelor, diagnosticarea lui Williams a devenit dificilă. Au existat, de asemenea, unele dovezi care sugerează că boala Parkinson, demența din boala Parkinson și demența cu corp Lewy pot fi toate legate de aceleași anomalii subiacente în modul în care creierul procesează o anumită proteină.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel