Sari la conținut

Hipertensiune arterială: singurul aliment care ar putea ajuta la reducerea riscului de apariție a bolii

Consumul regulat de cereale integrale, cum ar fi amarantul, a fost asociat cu un risc mai mic de hipertensiune arterială, o afecțiune care afectează aproximativ 40% dintre persoanele cu vârsta peste 25 de ani.

Hipertensiunea arterială este o afecțiune comună care crește riscul de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Reducerea tensiunii arteriale poate fi realizată printr-o varietate de modificări ale stilului de viață.

Pe lângă exercițiile fizice regulate, limitarea consumului de alcool și nefumatul, dieta este o cale importantă de control al zahărului din sânge.

Anumite alimente au fost recunoscute pentru potențialul lor de a scădea tensiunea arterială.

Amarantul este un pseudocereal, ceea ce înseamnă o plantă fără iarbă care poate fi preparată în același mod ca boabele de cereale, cum ar fi grâul.

Proteinele găsite în amarant diferă foarte mult de grâu, mei sau orez, iar unele au fost identificate ca având proprietăți antihipertensive.

Unele dintre proteinele găsite în boabele de amarant inhibă o enzimă, enzima de conversie a angiotensinei, care produce un hormon care îngustează vasele de sânge și crește tensiunea arterială.

Aceste experimente au avut loc în mare parte în medii de laborator sau în studiile pe animale.

Studiile efectuate pe șobolani au descoperit că dietele bogate în amarant au ca rezultat scăderea nivelului de colesterol.

La sfârșitul unei diete de 28 de zile, tensiunea arterială a fost cu 18 la sută mai mică, iar nivelurile de colesterol au fost cu 16 la sută mai scăzute.

Colesterolul este o formă de grăsime solubilă în sânge.

Poate adera la pereții vaselor de sânge, formând plăci care îngustează artera și cresc tensiunea arterială.

Amarantul se încadrează în grupul cerealelor integrale care au fost legate de alte beneficii pentru sănătate.

O meta-analiză publicată în Advanced Nutrition a constatat că o dietă bogată în cereale integrale, fructe, legume și lactate cu conținut scăzut de grăsimi a fost eficientă în prevenirea dezvoltării hipertensiunii arteriale.

Această dietă a fost, de asemenea, asociată cu o reducere a riscului de diabet de tip 2.

Diabetul de tip doi este o comorbiditate comună pentru hipertensiune arterială, ambii împărtășind factori de risc, cum ar fi supraponderalitatea.

Amarantul poate fi preparat în mod similar cu alte cereale.

Poate fi preparat ca terci cu un efort minim.

Făina de amarant poate fi folosită la coacere, dar lipsa glutenului înseamnă că produsele coapte nu își vor păstra forma la fel de rigid decât dacă se folosește un agent de legare înlocuitor.

Alături de amarant, alte exemple includ quinoa și semințele de chia.

Ele pot servi ca o sursă sănătoasă de fibre, grăsimi nesaturate și multiple vitamine.

S-a identificat că quinoa reduce, de asemenea, tensiunea arterială și alți factori de risc pentru boli de inimă.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel