Din cuprinsul articolului
De ce îmi cade părul? Pierderea podoabei capilare este influențată de mulți factori, de la unele probleme de sănătate până la o alimentație dezechilibrată.
Pierderea părului poate fi o experiență traumatizantă, dar anumite schimbări în stilul de viață ar putea să ajute la combaterea acestui lucru. Conform site-ul SheFinds exită anumite alimente care ar trebui evitate, găsim aici câteva sfaturi legate de consumul unor alimente ce trebuie scoase din alimentația noastră dacă ținem la sănătatea părului nostru.
„Căderea părului poate fi cauzată de variate motive, inclusiv genetice, afecțiuni medicale, deficiențe alimentare sau chiar factori externi, cum ar fi anumite obiceiuri de îngrijire a părului”, explică dermatologul Joshua Zeichner.
El menționează că înainte de a ne gândi la tratamente pentru căderea părului, ar trebui să vedem dacă există „probleme de sănătate, cum ar fi anemia, funcția tiroidiană scăzută sau o deficiență de vitamine”.
După ce ați determinat o cauză a căderii părului, stabilirea unor obiective dietetice este esențială, deoarece un aport echilibrat aduce beneficii sănătății în general. Deși un anumit aliment s-ar putea să nu provoace neapărat căderea părului, există alimente pe care le puteți adăugați în alimentație pentru a avea un păr sănătos.
Alimente a căror consum pot genera căderea părului
Dr. Heather Duckett, managerul echipei de sănătate de la Key Cellular Nutrition, spune că atunci când vorbim de menținerea părului sănătos, alimentele de evitat sunt „la fel de importante ca atunci când vorbim de recăpătarea sănătății generale”.
Aceasta spune că este obligatoriu să „să stați departe de alimentele inflamatorii, cum ar fi cerealele care conțin gluten, uleiurile de semințe procesate, zaharurile procesate și lactatele”.
Ele provoacă inflamație în tot corpul, inclusiv în foliculii de păr. „Calmarea inflamației și restabilirea funcției celulare sănătoase sunt esențiale în oprirea căderii părului”, spune ea.
Excesul de vitamina A sau de mercur pot duce la căderea părului
Dermatologul Paul Jarrod Frank susține că nu este bine să consumați alimente de origine animală în exces, deoarece conțin cantități mari de vitamina A.
„Prea multă vitamina A și niveluri ridicate de mercur pot contribui la căderea și rărirea părului”, spune el. Alimentele bogate în vitamina A includ ficatul de vită sau de miel, cârnații, peștele gras, brânza de capră și untul. Alimentele cu niveluri ridicate de mercur includ peștele-spadă și macroul.
Medicii nu spun că aceste alimente trebuie evitate complet, ci doar să fiți atenți la cantitate.
Ce putem mânca pentru a combate căderea părului
„Alegerea unui stil de viață sănătos este cel mai bun mod de a avea un păr mai sănătos”, spune medicul dermatolog Paula Morgan. Ea recomandă o dietă bogată în grăsimi sănătoase, cum ar fi avocado, uleiuri de pește și ulei de măsline. De asemenea, ouăle, lintea, spanacul, somonul, puiul slab, carnea de vită, carnea de porc, broccoli, roșiile și alte fructe sunt alegeri excelente pentru a ajuta la creșterea părului.