Din cuprinsul articolului
Citricele, extrem de sănătoase și delicioase pot avea efecte nedorite în cazul persoanelor care suferă de anumite afecțiuni, atrage atenția un medic nefrolog.
”Primul lucru care ne vine in minte cand ne gandim la citrice este vitamina C si, intr-adevar, sunt printre cele mai bune surse ale acestei vitamine. Dar, pe langa vitamina C citricele contin sute de fitonutrienti cu efect antioxidant, antiinflamator, antitumoral, antibacterian si antiviral,” explică dr. Alina Lăcătuș, medic nutriționist și nefrolog.
De asemenea, citricele sunt foarte bogate in potasiu, unul dintre cele mai importante minerale din organismul nostru (toate celulele corpului nostru au nevoie de potasiu ca sa functioneze normal).
Cine trebuie să consume citrice cu precauție
Aportul crescut de potasiu in dieta are ca principale beneficii scaderea valorilor tensiunii arteriale la pacientii hipertensivi si reducerea riscului de accident vascular cerebral.
”Atentie! Trebuie consumate cu precautie (sau chiar evitate) daca aveti boala cronica de rinichi intr-un stadiu avansat (daca aveti potasiu seric crescut). Citricele mai au in continul lor ceva important pentru sanatatea noastra: acidul citric, care este o substanta care ne protejeaza rinichii de aparitia pietrelor si ajuta la eliminarea celor mici deja formate,” atenționează specialistul.
Boala Cronică de Rinichi (BCR) este o afecțiune progresivă, caracterizată prin scăderea funcției renale, fiind deseori asociată și cu un risc crescut de boală cardiovasculară sau cu accidentul vascular cerebral.
Medicul subliniază că lămaia contine cea mai mare cantitate de acid citric. Atentie! Cei care se stiu cu gastrita sau cu boala de reflux gastro-esofagian trebuie sa evite consumul de citrice din cauza acidului citric pentru ca le poate exacerba simptomele.