Sari la conținut

Aproximativ 100.000 de români au fost diagnosticați cu cancer în 2020. Care au fost cauzele îmbolnăvirilor

Aproximativ 100.000 de români au fost diagnosticați cu cancer în 2020 conform unui nou studiu finalizat recent. Care au fost cauzele îmbolnăvirilor aflăm din studiu făcut public de International Agency for Research on Cancer. Datele sunt unele care trag un semnal de alarmă asupra lipsei unor programe concrete de screeninguri de cancer care ar putea depista din faze precoce a diverselor tipuri de cancer. Medicina evoluând forte mult, în prezent împreună cu imunologia pacienții avand șanse mari de supraviețuire dacă cancerul este depistat rapid. 

În România, în anul 2020 au fost diagnosticate 98.886 cazuri noi de cancer

„În România, programele publice de prevenție lipsesc cu desăvârșire, iar screeningul se realizează la rate mult sub nivelul restului Europei. Majoritatea cancerelor au șanse mari să fie tratate dacă sunt descoperite în stadiile incipiente, însă, la noi în țară, cele mai multe dintre cancere sunt depistate în stadii avansate, când tratamentele costă mult și, mai important, șansele de supraviețuire scad drastic,” afirmă Dr. Adrian Udrea.

În România, în anul 2020 au fost diagnosticate 98.886 cazuri noi de cancer. Doar 10% din cazurile de cancer au origine genetică, în vreme ce aproximativ 40% dintre cancere sunt cauzate de stilul de viață nesănătos al pacienților.

Astfel, rezultă că nu mai puțin de 39.554 dintre românii diagnosticați anul trecut cu cancer au căpătat boala ca urmare a stilului de viață nesănătos sau expunerii la factorii de mediu cum este poluarea.

 

Bani europeni pentru lupta împotriva cancerului

Una dintre cele mai importante măsuri pe care autoritățile le pot lua în 2022 pentru a susține lupta împotriva cancerului este alinierea la Planul European de Combatere a Cancerului, un proiect dezvoltat de Parlamentul și Comisia Europeană și care beneficiază de o finanțare de 4 miliarde de euro.

Cei patru piloni pe care se bazează Planul European sunt:

  • (1) prevenție,
  • (2) depistare timpurie,
  • (3) diagnosticare și tratament,
  • (4) îmbunătățirea calității vieții pentru pacienții bolnavi de cancer și pentru cei care s-au vindecat de cancer.

„Primul pilon, cel al prevenției, se concentrează pe reducerea factorilor de risc în apariția cancerelor, precum poluarea, consumul excesiv de alcool, fumatul, alimentația dezechilibrată, obezitatea dar și vaccinarea HPV. În ceea ce privește depistarea timpurile, Comisia Europeană își propune ca până în 2025, 90% din populația UE să se califice pentru screeninguri de cancer de sân, col uterin sau colorectal. Pentru țara noastră, acest obiectiv este cel puțin îndrăzneț, având în vedere că în prezent screeningul este aproape inexistent.

Mai avem 3 ani să remediem acest decalaj și pentru a avea șanse reale de reușită, România ar trebui să se alinieze de urgență la Planul European de Combatere a Cancerului. Din păcate, până în momentul de față, din partea autorităților române nu vedem decât declarații de bune intenții și mai puțin acțiuni practice”, adaugă Dr. Adrian Udrea.

România, codașa Europei în finanțarea Sănătății

România este pe ultimul loc în UE în ceea ce privește procentul din PIB alocat Sănătății. Astfel, în 2021, guvernanții au alocat 5.6% din PIB, în vreme ce media europeană este de 11%.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel