Din cuprinsul articolului
Încercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori un pate vegetal cu o felie de pâine, poate puțină margarină și, de ce nu, o salată de roșii. Dar ne-am gândit să citim eticheta pateului vegetal?
De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri vegetale ce conțin foarte multe E-uri, aditivi, coloranți, iar dacă discutăm despre produsele care conțin soia, ar trebui să ne informăm și să fim atenți dacă soia nu provine dintr-o cultură modificată genetic.
Infocons a citit etichetele pentru noi, a făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, ne recomandă să citim studiul pentru produsele tip pate vegetal realizat
Pe baza studiilor din 2011, 2015, 2016, 2018 și 2021, InfoCons a realizat un studiu comparativ cu privire la evoluția produselor tip pate vegetal/pastă vegetală, În total au fost analizate peste 50 de produse, de la diverși producători/distribuitori.
Produsele care au făcut obiectul acestui studiu se găsesc ca formă de prezentare în conservă, cu un gramaj cuprins între 75 și 200g.
Numărul de aditivi (E-uri) conținut de pateul vegetal
Din punct de vedere al aditivilor alimentari, aceștia au fost în mod constant prezenți într-o cantitate considerabilă în produsele studiate, respectiv 7 sau mai mulți aditivi.
Din punct de vedere al cantității medii și medianei de aditivi alimentari a produselor tip pastă vegetală putem spune că producătorii au redus această cantitate în timp.
- 3,92 E-uri au în medie produsele în studiul din 2021;
- 5,5 E-uri aveau în medie produsele în 2011;
- 6,62 E-uri aveau în medie produsele din 2015;
- 7,87 E-uri în studiul din 2018;
- 10,45 E-uri aveau în medie produsele din 2016;
Asa cum se observa din graficul prezentat, cel mai mare număr de aditivi alimentari într-un singur produs a fost regăsit în studiul din 2016.
Un lucru important de semnalat este faptul că ZERO aditivi alimentari au fost găsiți în 19 produse: 2 dintre ele se regăsesc în studiul din 2011, alte 2 produse în 2015 și 15 produse se regăsesc în studiul din 2021.
Din punct de vedere al celor mai des întâlniți aditivi alimentari putem enumera următorii:
- 67,80% este procentajul produselor în care a fost găsit caragenanul (E407);
- 55,56% este procentajul produselor în care a fost găsit monoglutamatul de sodiu (E621);
- 48,55% este procentajul produselor în care a fost găsiți polifosfați (E452);
- 36,86% este procentajul produselor în care a fost găsit ascorbatul de sodiu (E301).
Cele mai multe tipuri diferite de aditivi au fost găsiți în produsele din studiul pe 2016, numărul acestora fiind de 28 de astfel de aditivi
Pateu vegetal, ce valori nutriționale oferă acesta
Din punct de vedere al valorii energetice oferit de pateul vegetal se constată ca acest indicator a variat anual:
- 319kcal/100g cel mai mare aport energetic a fost identificat în studiul din 2021
- 286kcal/100g s-a regăsit în studiile din 2011, 2016 și 2018
- 270kcal/100g s-a regăsit în studiile din 2015.
La polul opus:
- 130kcal/100g cel mai mic aport caloric a fost identificat în studiul din 2015,
- 176kcal/100g în studiul din 2011
- 167,3kcal/100g în studiul din 2016,
- 167 kcal/100g în studiul din 2018;
- 184 kcal/100g în studiul din 2021.
De altfel, cantitatea de grăsimi a variat și aceasta în studiile realizate pe pateurile vegetale existente pe piața din România
- 28,9g este cantitatea maximă de grăsimi găsite în produse din studiile din 2011, 2016, 2018 și 2021
- 27,3g în studiul din 2015
La polul opus găsim cantități scăzute în anii:
- 13,6g este cantitatea minimă de grăsimi găsită în produse ce au făcut parte din studiile din 2016 și 2018.
- 15,3g în studiul din 2011;
- 14,5g în studiul din 2015;
- 16,5g în studiul din 2021.
Din punct de vedere al fibrelor acestea au fost introduse în compoziția pateului vegetal în anul 2021
- 34,45% din produsele studiate au în componența lor fibre.
În studiul din 2011, nu a fost identificat niciun produs care să conțină fibre, iar în 2016, din cele 21 de produse studiate, un singur produs a avut fibre în componența sa. Spre deosebire de studiile din ani trecuți, în 2021 din 39 de produse studiate, 21 au avut în compoziția sa fibre.
Ce cantitate de proteină conține pateul vegetal
- 3,3g este valoarea maximă a proteinelor găsite într-un singur produs, în studiul din 2011.
Variația cantității de proteină în perioada studiului
- 11g în studiul din 2015,
- 10,9g în studiul din 2016
- 7g în studiul din 2018.
- 12g în studiul din 2021
La polul opus avem anii 2016, 2015, 2018, 2021:
- 0,4g este valoarea minimă a proteinelor găsite într-un singur produs, în studiul din 2016.
- 2g în studiul din 2015 și 2018
- 1,8g în studiul din 2021
Din punct de vedere al conținutului de sare constatăm o creștere a acesteia în compoziția pateului vegetal
- 1,95g este valoarea maximă de sodiu dintr-un produs(echivalentul a aproape 40% din cantitatea zilnică de sare recomandată de Organizația Mondială a Sănătății), atinsă în studiul din 2021
- 1,89g în studiile din 2016 și 2018
- 1,4g în studiul din2015,
- 0,65g în studiul din2011
Valoarea minimă de sare reprezentat:
- 0,46g estevaloarea minimă de sodiu dintr-un produs, regăsită în studiul din 2011.
- 1g în studiul din 2015;
- 0,51g în studiile din 2016, 2018 și 2021.