Sari la conținut

Care este cauza pentru care pacienţii post COVID sunt diagnosticați cu mucormicoză numită şi „ciuperca-neagră”? Care sunt simptomele?

În ultima lună, la Institutul de Fonoaudiologie si Chirurgie Functionalã O.R.L. „Prof. Dr.D.Hociotã” din București, au fost diagnosticați 6 pacienți cu diagnosticul de mucormicoză cunoscută şi ca ciuperca-neagră. Cadrele medicale au atras atenția asupra faptului că pandemia de coronavirus a dus la creșterea numărului de cazuri cu mucormicoză.

Dr. Răzvan Hainăroşie, a explicat care este cauza pentru care pacienţii post COVID sunt diagnosticați cu mucormicoză numită şi „ciuperca-neagră” .

„Nu doar pacienţii care trec prin boala COVID sunt vulnerabili la această boală, ci orice pacient cu un sistem imun care nu este competent. Această ciupercă poate fi luată de oriunde din mediu. Poarta de intrare este cea aeriană. Un om sănătos va gestiona fără probleme contactul cu această ciupercă. În schimb, un pacient imunosupresat nu va face același lucru.

Pacienţii s-au prezentat în camera de gardă cu simptomatologie rino sinuzală, iar la examinări, practic, culoarea neagră a mucoasei ne-a sugerat infecția cu mucormicoză, confirmată ulterior de laborator.

Mucormicoza, patologie gravă pentru că are o mortalitate ridicată

Este o patologie gravă pentru că are o mortalitate ridicată. Pacienţii se abordează într-o echipă multidisciplinară. Noi ca şi chirurgi nu facem decât să afectăm țesutul afectat de infecția fungică.Medicul infecționist prescrie tratamentul antifungic iar medicul ATI susţine funcțiile pacientului.

Cum se tratează mucormicoza (ciuperca-neagră)

Succesul tratamentului este dat de cât de rapid identificăm pacientul cu mirocmicoză, cât de rapid reușim să intrăm cu el la sală şi cât de repede inițiem tratamentul cu antifungic la sală.

Cum se manifestă mucormicoza (ciuperca-neagră)

Ea practic trombozează vasele, iar țesutul respectiv devine fără hrană un țesut mort, şi infectează tot țesut, os nu ţine cont de nimic. Dacă te ști un pacient cu diabet zaharat trebuie să ți în echilibru boala cu medicul diabetolog. Iar după infecția post COVID dacă avem ceva simptome rino sinuzale nu ar fi rău să ne vadă un medic OLR”, spune dr. Răzvan Hainăroşie, director Institutul de Fonoaudiologie si Chirurgie Funcțională O.R.L. „Prof. Dr.D.Hociotã” din Bucureşti.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel