Din cuprinsul articolului
Google va concedia angajații care refuză să se vaccineze. „Oricine intră într-o clădire Google trebuie să fie complet vaccinat”.
Potrivit unei note interne, obținută de CNBC, Google le-a transmis angajaților că cei care nu respectă politicile de vaccinare ale companiei își vor pierde în cele din urmă locurile de muncă.
Conducerea Google le-a cerut celor peste 150.000 de angajați să-și încarce documentele de vaccinare în sistemele sale interne, indiferent dacă intenționează să vină la birou sau nu.
„Ne așteptăm ca aproape toate posturile la Google în SUA să intre în domeniul de aplicare al ordinului executiv”, se spune în nota Google. „Oricine intră într-o clădire Google trebuie să fie complet vaccinat sau să aibă o cazare aprobată care să le permită să lucreze sau să vină la fața locului”, a spus compania, adăugând că „testarea frecventă nu este o alternativă validă la vaccinare”.
Google va concedia angajații care refuză să se vaccineze
Cei care nu au făcut-o vor fi trimiși în concediu fără plată și ulterior concediați, se mai arată în nota internă. Google a făcut presiuni pentru o eventuală revenire la birou – care a fost amânată în mod repetat – și se așteaptă ca cei care vor veni fizic la muncă să fie vaccinați.
Google nu a negat acuratețea raportului canalului de știri din SUA cu privire la nota internă scursă în presă. Un purtător de cuvânt a declarat:
„După cum am afirmat anterior, cerințele noastre de vaccinare sunt unele dintre cele mai importante moduri prin care ne putem menține forța de muncă în siguranță și să ne menținem serviciile în funcțiune.
Ne angajăm să facem tot posibilul pentru a ajuta angajații noștri care se pot vaccina să facă acest lucru și suntem ferm în spatele politicii noastre de vaccinare”.
Raportul CNBC spunea că nota, trimisă la începutul acestui an, le spunea angajaților că au avut timp până la 3 decembrie să trimită Google dovada vaccinării sau să solicite o scutire din motive medicale sau religioase.
Cei care nu au făcut acest lucru până la 18 ianuarie anul viitor vor fi puși în „concediu administrativ plătit” timp de 30 de zile, urmat de concediu fără plată de până la șase luni, se mai arată în memoriu. După acea perioadă de „concediu personal fără plată” își vor pierde locul de muncă.
Politica marilor companii vizavi de proprii angajați diferă
Abordarea muncii de birou este privită în mod diferit de către giganții tehnologiei și complicată de reglementările americane și de un scenariu care se schimbă rapid.
Administrația SUA pentru Securitate și Sănătate Ocupațională a spus tuturor angajatorilor cu 100 sau mai mulți angajați că trebuie să se asigure că fiecare dintre lucrătorii lor este fie vaccinat, fie testat pentru Covid-19 o dată pe săptămână.
Aceasta lege trebuia să intre în vigoare pe 4 ianuarie, dar a fost contestată rapid în instanță și a fost suspendată în așteptarea unei hotărâri judecătorești.
Cu toate acestea, Google a spus în iulie că oricine lucrează la birou ar trebui să fie vaccinat, nu doar testat. De asemenea, Google va reduce salariile angajaților americani care continuă să lucreze de la distanță.
Alte firme de tehnologie au adoptat o abordare diferită. În mai, Twitter a spus că personalul ar putea lucra de acasă „pentru totdeauna” – cu câteva avertismente cu privire la rolurile potrivite.
În luna următoare, Facebook a urmat exemplul, spunând că angajații ar putea solicita să continue să lucreze de acasă după ce regulile Covid au fost ridicate.
Microsoft a făcut, de asemenea, munca de la distanță o opțiune permanentă.
Apple, ca și Google, a spus că se așteaptă ca angajații să fie la birou cel puțin trei zile pe săptămână – o mișcare care a dus la o rezistență puternică din partea unor angajați.