Din cuprinsul articolului
Creierul este cel mai complex organ al corpului nostru. Pentru o funcționare corespunzătoare, acesta are nevoie de o multitudine de nutrienți, vitamine și minerale. Iată ce trebuie să incluzi în dieta ta pentru a avea un creier sănătos și o memorie excelentă!
Potrivit Antena 3, pentru un randament zilnic bun, este esenţial să se menţină nivelul glicemiei constant. Un nivel scăzut al zahărului în sânge duce la apariţia stării de oboseală, a nervozitătii şi a lipsei de atenţie şi concentrare.
Dieta pentru un creier sănătos
Lygia Alexandrescu, nutriționist, dezvăluie ce alimente sunt benefice pentru creier și memorie.
Există aşadar, o serie de alimente care pot îmbunătăţi, prin consumarea lor, funcţiile creierului.
Spre exemplu, o dietă bogată în acizi graşi esenţiali omega 3, poate ajuta la menţinerea vaselor de sânge de la nivel cerebral libere şi neobturate şi la o funcţionare corespunzătoare a celulei nervoase. Şi acest lucru se poate realiza foarte simplu consumând de două ori pe săptămână peşte.
Printre alimentele care stimulează activitatea cerebrala se pot aminti: avocado, banana, drojdia de bere, broccoli, pepenele galben, ouăle, carnea de curcan, peşte (crap, scrumbie, somon), seminţele de in, germenii de grâu, portocala, orezul brun, legumele cu frunze verzi, kefirul.
Stresul cotidian, oboseala fizică, somnul insuficient afectează direct sistemul nervos şi de aceea sunt indicate spre consum alimentele bogate în vitamine B, pentru efectul lor liniştitor asupra acestui sistem.
Din grupul vitaminelor B, s-a constatat că o influenţă deosebită o au cobalamina, niacina şi tiamina, ele cresc puterea de concentrare şi de stocare a informaţiei primite.
În plus, ar trebui limitate şi sursele de cafeină: cafeaua, ciocolata, ceaiul negru, băuturi carbogazoase care conţin cofeină, etc.