Din cuprinsul articolului
Copiii din Țările de Jos sunt printre cei mai fericiți din lume, au sugerat cercetările, iar experții spun că ar putea exista o serie de motive pentru acest lucru.
Un raport UNICEF publicat anul trecut a constatat că copiii din Țările de Jos au cel mai înalt sentiment de bunăstare. Agenția Națiunilor Unite pentru copii a analizat datele din 41 de țări cu venituri mari, clasând țările în funcție de modul în care au obținut scoruri la bunăstarea mentală a copiilor, sănătatea fizică și dezvoltarea abilităților atât academice, cât și sociale.
Țările de Jos se află pe locul cel mai înalt în clasamentul celor trei rezultate de bunăstare, urmată, de Danemarca și Norvegia.
Separat, indicele 2020 Better Life al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a arătat că Țările de Jos au obținut scoruri peste medie într-un număr de domenii, ce includ veniturile, educația, locuința și starea de sănătate.
Anita Cleare, autoarea cărții „Ghidul de supraviețuire al părinților care lucrează”, a declarat prin telefon pentru CNBC că este important să înțelegem rolul factorilor socio-economici în influențarea fericirii copiilor. Ea a explicat că dacă un copil are anumite nevoi satisfăcute, ceea ce este mai probabil într-o țară bogată, există șanse mai mari de a obține fericirea.
Cleare a spus că un stil parental asertiv, care stabilește „limite clare, cu multă dragoste și căldură… s-a demonstrat în mod constant că se corelează cu rezultate pozitive pentru copii”.
În plus, Cleare a spus că rușinea ar putea fi cu adevărat dăunătoare copiilor și că olandezii au reputația de a fi deschiși să vorbească despre subiecte care ar putea fi considerate mai incomod de discutat în alte țări.
Raportul UNICEF a subliniat, de asemenea, că nu toți copiii care trăiesc în țările bogate au o copilărie bună.
„Chiar și țările cu condiții sociale, economice și de mediu bune sunt departe de a îndeplini țintele stabilite în Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă”, a spus UNICEF în raport.
Pentru a combate aceste deficiențe, UNICEF a îndemnat țările cu venituri mari să consulte copiii cu privire la modul în care viața lor ar putea fi îmbunătățită și să se asigure că sunt integrate politicile de creștere a bunăstării lor. UNICEF a recomandat, de asemenea, țărilor să accelereze eforturile pentru a îndeplini Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, cum ar fi reducerea sărăciei și îmbunătățirea accesului la îngrijirea copiilor.
Școlarizare necompetitivă
Cleare a spus că olandezii au o reputație de „apreciază diversitatea [și] sunt foarte incluzivi”.
Acest tip de abordare a părinților a fost important, a spus ea, având în vedere cu cât de multă presiune se confruntă acum copiii atât din punct de vedere academic, cât și social, în ceea ce privește rețelele sociale.
„Așadar, cred că creșterea într-o cultură în care darurile unice ale fiecăruia sunt sărbătorite și copiii simt că pot fi cine își doresc să fie și nu sunt judecați, poate face prieteniile mai pozitive, cultura locului de joacă mai pozitivă. și va ajuta copiii la nivelul fericirii”, a spus ea.
Cercetarea UNICEF a arătat că 81% dintre adolescenții din Țările de Jos în vârstă de 15 ani au simțit că își pot face prieteni cu ușurință, ceea ce a fost una dintre cele mai mari rate dintre cele 41 de țări incluse în cercetare. De asemenea, a arătat că pentru tinerii de 15 ani din țară care aveau un sentiment ridicat de apartenență la școală, satisfacția de viață a fost considerată cea mai mare.