Din cuprinsul articolului
Uniunea Europeană ia în considerare o dată de expirare de nouă luni pentru certificatele sale de vaccin Covid-19, care le oferă turiștilor anumite libertăți de a călători în timp ce pandemia de coronavirus încă dă bătai de cap.
Comisia Europeană, componenta executivă a UE, a propus joi ca certificatul digital al UE să fie actualizat. Acest document le-a permis oamenilor să călătorească mai ușor în mijlocul pandemiei, subliniind starea lor de vaccinare, indiferent dacă s-au recuperat recent de la virus sau dacă au fost recent testați negativ, potrivit CNBC.
Documentul are o perioadă de valabiltate de nouă luni după administrarea primului set de vaccinuri – deci după a doua doză pentru vaccinul Pfizer-BioNTech, de exemplu, sau după o doză de vaccin Johnson & Johnson. Ideea este că, pe măsură ce imunitatea scade, atunci pașaportul de vaccinare va expira.
Recomandarea de joi nu se referă încă la injecțiile de rapel. Comisia a spus că „se poate aștepta în mod rezonabil ca protecția împotriva vaccinărilor de rapel să dureze mai mult decât cea care rezultă din seria de vaccinare primară”.
Ca atare, o nouă dată de expirare ar putea fi anunțată în câteva săptămâni pentru a include sfaturi pentru injecțiile de rapel. Într-o schimbare majoră de politică, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a sugerat miercuri ca toți adulții să primească doza de rapel, cu prioritate cei de peste 40 de ani.
Pandemia nu s-a încheiat încă
„Este evident că pandemia nu s-a încheiat încă”, a declarat joi comisarul european Didier Reynders. Ca atare, a spus el, „regulile de călătorie trebuie să țină cont de această situație volatilă”.
Diverse națiuni europene se confruntă cu un număr mare de infecții cu Covid, în special în țările în care rata de vaccinare rămâne scăzută.
Rata de inoculare a UE este de 67% – asta maschează diferențele dintre națiuni, cum ar fi Portugalia, unde 88% din populație este complet vaccinată și altele, unde oamenii sunt mai reticenți în a se vaccina anti-coronavirus.
Anunțul de joi vine în timp ce Organizația Mondială a Sănătății a avertizat la începutul acestei săptămâni că numărul deceselor cauzate de Covid în regiune ar putea depăși 2 milioane până în martie. De asemenea, OMS a descris recenta creștere a cazurilor drept „foarte gravă”.
Diferite națiuni europene au anunțat măsuri în ultimele săptămâni pentru a limita creșterea infecțiilor. Țări precum Austria și Republica Cehă au adoptat unele dintre cele mai stricte abordări.
Propunerea de joi trebuie ratificată de cele 27 de state membre UE înainte de a fi aprobată.
Propunerea sugerează, de asemenea, că copiii sub șase ani ar trebui să fie scutiți de orice restricții de călătorie. Cei cu vârsta între 6 și 12 ani ar trebui, de asemenea, să fie scutiți, cu excepția cazului în care provin dintr-o națiune cu un nivel foarte ridicat de contagiune, iar copiii cu vârsta peste 12 ani vor trebui să respecte aceleași reguli ca și adulții.