Din cuprinsul articolului
Proteinele sunt macronutrienți care, alături de alți nutrienți, îi oferă organismului necesarul de energie și calorii. În funcție de tipul lor, proteinele îndeplinesc o multitudine de funcții la nivelul întregului organism.
Proteinele sunt esențiale pentru menținerea sănătății organismului. Un aport optim poate fi asigurat cu ajutorul unei alimentații echilibrate. Iată de ce este important să mâncăm cât mai variat.
Principalele funcții ale proteinelor în organism:
- sunt o sursă suplimentară de energie
- contribuie la dezvoltarea masei musculare
- oferă suport pentru întărirea sistemului osos
- ajută la buna funcționare a sistemului imunitar
- susțin arderile depozitelor de grăsime
- contribuie la o recuperare optimă după traume fizice
- transportă nutrienții în organism
Surse de proteine de origine vegetală
Patricia Rusu, nutriționist, dezvăluie pe o rețea de socializare care sunt cele mai bune surse de proteine vegetale, esențiale în timpul postului, atunci când nu mai putem consuma proteine de origine animală.
„În perioada de post, majoritatea oamenilor înlocuiesc carnea, însă nu se gândesc să înlocuiască și proteina din acea carne. Nu este îndeajuns pentru corpul nostru să-i dăm cartofi cu ceva pe lângă. Corpul nostru are nevoie de proteine pentru a se păstra sănătos și echilibrat. Asta este valabil oricând, nu doar în perioada postului.
Alimentația pe bază de plante, postul, nu înseamnă că dăm năvală peste fasole, cartofi și linte si acolo ne blocam. Nu! Pentru a satisface nevoile zilnice de proteine, gasim proteine în atât de multe produse. Unele știute de noi, altele nu.
Proteine de origine vegetală sunt disponibile pe scară largă. Trebuie doar să cunoști unde să cauți. De aceea și această postare. Scopul meu este reeducarea alimentară. Vreau să știi unde să cauți, să știi care sunt alternativele, să înlocuiești din când în când orezul și cartoful de pe masă cu ceva ce poate nu ai mai încercat sau ceva ce nu prea introduci în alimentație.
Cereale bogate în proteine:
- hrișca
- orez integral
- quinoa
- grâu spelta
- fulgi de ovăz
- mei”, recomandă Patricia Rusu, nutriționist.