Sari la conținut

Simptome severe sau boli cauzate de lipsa de vitamine. Cum se manifestă și ce carență semnalează

tumorile cerebrale
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
COVID poate duce la leziuni ale creierului

Vitaminele au un rol esențial în organism. Acestea sunt responsabile pentru funcționarea corespunzătoare a organelor. În lipsa acestora se pot dezvolta multiple simptome și boli grave. În cazuri grave, carența unor vitamine pot provoca decesul.

Deși decesul cauzat de lipsa vitaminelor este foarte rar întâlnit în zilele noastre, simptomele grave și bolile nu lipsesc.

Analizele periodice pot dezvălui ce nutrienți nu se află la un nivel optim, oprind dezvoltarea unor afecțiuni grave. Astfel, este recomandat să urmezi un set de analize la o anumită perioadă de timp.

Simptome și boli cauzate de lipsa de vitamine

Potrivit Listverse, anumite carențe încă pot afecta în mod semnificativ organismul, chiar și în zilele noastre. Iată ce vitamine cauzează aceste simptome!

Beriberi

Aceasta este o boală care se manifestă prin: pierdere în greutate, slăbiciune fizică și durere, bătăi neregulate ale inimii, deteriorări ale creierului, insuficiență cardiacă. Fără un tratament, BeriBeri poate cauza chiar decesul.

Descoperirile ulterioare au demonstrat căBeriberi este generată de o carență de vitamina B1 (tiamina), care se găsește îndeosebi în coaja unor cereale. Bogatii spălau orezul atât de bine încât îndepărtau o mare parte din tiamină. Săracii, însă, nu spălau atât de bine cerealele și consumau suficientă vitamina B1.

Rahitism

Rahitismul face ca mușchii și oasele să devină atât de moi încât pot să apară diformități permanente la copii. Este mai frecvent la copiii care au o alimentație deficitară, în țările dezvoltate fiind destul de rar întâlnit.

Copiii alăptați sunt expuși unui risc mai mare dacă mamele lor nu au suficientă vitamina D în organism. De asemenea, rahitismul poate fi cauzat și de o lipsa de calciu, nu doar de vitamina D, dar formulele de lapte praf pentru bebeluși din prezent sunt făcute în așa fel încât să prevină această boală.

Parestezii

Vitamina B5 este găsită în aproape fiecare aliment, astfel ca deficiențele apar doar la persoanele care suferă de foame, care se ofera voluntare pentru anumite studii medicale sau la cele care au alimentații restricționate la foarte puține alimente. În cazul unei carențe de vitamina B5 apar foarte des parestezii, adică furnicături, amorțeală, înțepături.

Diformități și sângerări

Carența de vitamina K afectează aproape jumătate dintre nou-născuții din întreaga lume, în cazuri severe putând provoca sângerări necontrolate și subdezvoltarea fețelor și a oaselor. Prin urmare, în multe spitale, bebelușilor le sutn administrate injecții cu vitamina K pentru a preveni aceste simptome grave.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel