Din cuprinsul articolului
Relația pe care o ai cu mâncarea poate fi foarte fragilă atunci când ții dietă. Uneori ne putem abate de la planul inițial și ajungem să consumăm mai multe alimente decât ne-am propus. Acest lucru este cauzat, de fapt, de lipsa controlului asupra alimentației. Iată ce să faci pentru a avea mai mult control și o relație mai bună cu mâncarea!
Vina este un sentiment preades întâlnit în timpul dietelor. Aceasta este resimțită, adesea, atunci când ne abatem de la planul alimentar stabilit. Astfel, ajungem să fim mult prea aspri cu noi sau să ne pedepsim pentru „greșeala” făcută.
Cu toate acestea, o dietă de succes nu înseamnă să ne restricționăm, ci pur și simplu să deținem controlul.
Iată cum obții cele mai bune rezultate de la dieta ta în timp ce te bucuri cu adevărat de mâncare.
Cum putem avea control asupra alimentației?
Patricia Rusu, nutriționist, dezvăluie pe o rețea de socializare ce putem face pentru a menține controlul asupra alimentației, mai ales atunci când vrem să slăbim sau să mîncăm mai sănnătos.
„Te simți fără control atunci când mănânci?
Iată câteva lucruri la care să te gândești pentru a te ajuta să câștigi control în ceea ce privește alimentația.
Alimentația sănătoasă nu înseamnă să te restricționezi. Nu este vorba despre crearea unei liste lungi de alimente interzise – alimente care sunt „rele”, care nu sunt permise și pe care nu le poți mânca. Nu trebuie să elimini toate alimentele preferate pentru a fi sănătoasă.
Restricționarea alimentelor preferate poate crea o poftă mai mare la ele și să elimine senzație de control atunci când le consumi, provocându-ți stres și eliminând plăcerea de a le consuma. Apoi, de multe ori te tot gândești la aceste alimente, te simți rău, ți le interzici din nou, și revii din nou în cercul vicios.
Când nu îți mai interzici anumite alimente și încetezi să te concentrezi asupra a ceea ce nu poți mânca, relația ta cu acestease va schimba. A-ți permite să te bucuri de aceste alimente în timp ce deți controlul, face parte dintr-o viață sănătoasă și echilibrată.
Pentru a obține controlul, fii conștientă și atenă înainte și în timp ce mănănci. Întreabă-vte: „Am nevoie de această mâncare?” „Mă bucur?” „Cum mă face să mă simt?” „Cum mă va face să mă simt după aceea?” Aceste întrebări sunt importante, deoarece te vor ajuta să câștigi controlul atunci când mănâcni acele alimente. Poate o cantitate mică dintr-un anume aliment te va face să te simți bine, dar consumul întregului pachet nu te va face să te simți bine. Așa că poți învăța să te bucuri de o cantitate mică, să te simți bine, să fii mulțumită și să controlezi, fără restricții.
Nu uita, dacă îți permiți să consumi anumite alimente nu înseamnă că trebuie să le mănânci în fiecare zi și în cantități mari. În schimb, înseamnă să îți permiți să te bucuri în mod rațional și să câștigi controlul și echilibrul.
Mâncarea este făcută pentru a ne hrăni, dar este făcută și pentru a ne bucura”, a explicat Patricia Rusu.