Sari la conținut

Medicii atrag atenția: Imunitatea nu se crește apăsând pe un buton. Suplimentele în exces pot declanșa boli autoimune și alergii

sistem imunitar
Susa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Alimente pentru intarirea sistemului imunitar

O imunitate de fier este un ideal, însă medicii avertizează cu privire la vitamine și suplimente, care pot face mai mult rău decât bine, potrivit unui reportaj Digi24.

Medicamentele care promit întărirea sistemului imunitar iau ochii multor oameni, care le cumpără în speranţa că vor ţine la distanţă toate bolile. Medicii spun însă ca sunt apă de ploaie pentru imunitate.

Imunitatea nu se crește apăsând pe un buton

„Nu există posibilitatea de a creşte imunitatea apăsând un buton. De multe ori se exagerează şi se consideră că dacă luăm 1000 de vitamine ne creştem imunitatea, lucru care nu e adevărat. Acele suplimente au rolul lor, dar nu pentru a creşte imunitatea. Acest lucru este total neştiinţific”, spune dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase.

„Nu e bine să intervin nespecific cu aşa-zisele imunostimulatoare care pot fi de diverse tipuri. Eficienţa nu este dovedită. Nu sunt studii care să ateste eficienţa lor”, confirmă dr. Brânduşa Petruţescu, medic primar imunolog.

Puteţi face chiar mai mult rău decât bine dacă luaţi suplimente atunci când nu este cazul, pentru că efectul poate fi unul de bumerang. Puţini oameni ştiu că imunitatea în exces este periculoasă.

Suplimentele pot face mai mult rău decât bine

„Îmi stimulează sistemul imun şi dacă le recomand pe o perioadă mai lungă de timp fie îmi perturbă sistemul imun şi pot să apară tulburări de tip autoimun, bolile autiomune şi alergii sau poate să se dezvolte dependenţa. Atunci organismul nu va mai reacţiona la aceste produse”, atrage atenția dr. Ruxandra Constantina, medic primar apifitoterapeut.

Cel mai mult de suferit au copiii, care sunt bombardaţi pur şi simplu cu pastile. Există acum o modă printre părinţi să ceară medicamente care stimulează imunitatea, în speranţa că nu vor răci des atunci când vor merge la grădiniţă sau şcoală. Acest lucru poate fi în defavoarea celor mici.

„Există un produs care are substanţa activă extras de echinaceea, extras de propolis, după care există lista celorlalţi ingredienţi: îndulcitori artificiali, aspartam sau chiar zahăr, sorbitolul, acidul citric, anumite arome, care nu sunt naturale. Toate aceste produse care conţin conservanţi, e-uri, administrate copiilor pot să facă mai mult rău”, spune dr. Ruxandra Constantina, medic primar apifitoterapeut.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel