Sari la conținut

Testele non-invazive, pe bază de salivă, vor putea fi utilizate în școli. În ce circumstanțe vor fi folosite?

structura anului școlar

Recent, ministrul Educației a anunțat că testele non-invazive, pe bază de salivă, vor fi disponibile în școli. Elevii vor fi testați în anumite circumstanțe, pentru a depista în timp util o posibilă infecție cu virusul SARS-CoV-2.

Cadrele didactice, de asemenea, vor fi testate împreună cu elevii de două ori pe săptămână, în sistem de screening. Astfel, pentru a asigura un număr suficient de teste, autoritățile vor întocmi o cifră estimativă.

Testarea este esențială pentru depistarea timpurie a infectărilor, limitând răspândirea rapidă a variantei Delta.

Varianta Delta este responsabilă pentru creșterea abruptă a numărului de infectări din ultimele luni, anunță autoritățile. În prezent, România se confruntă cu o situație fără precedent, iar sistemul medical este aproape de colaps.

Testarea non-invazivă va fi disponibilă în școli

Ministrul Educaţiei estimează că în câteva zile testele de depistare a coronavirusului noninvazive, pe bază de salivă, vor putea fi folosite în şcoli, iar azi se întocmeşte o estimare privind numărul de astfel de teste necesare.

Sorin Cîmpeanu calcula că la circa 3.200.000 de elevi şi cadre didactice care ar trebui testate de două ori pe săptămână, în sistem de screening, adică toată lumea, ar fi necesare, până la sfârşitul anului, circa 7 milioane de teste.

Acestea vor fi procurate prin Oficiul de Achiziţii Centralizate, iar Agenţiei Naţionale pentru Medicamente i s-a solicitat ca, în cursul zilei de azi, să transmită cerinţele de reglementare şi cerinţele de minimă performanţă ale testelor, pentru a fi achiziţionate, a explicat ministrul Educaţiei, potrivit RRA.

„Ele vor fi autorizate pe baza identificării acestor cerinţe minime de performanţă şi a cerinţelor de reglementare, foarte important.

În toată această perioadă se fac teste în şcoli şi Ministerul Sănătăţii a suplimentat, la finalul săptămânii trecute, cu 280.000 numărul de teste antigel, la dispoziţia şcolilor.

Se adaugă celor minimum 5.000 de teste, existente în fiecare judeţ. Aceste teste vor putea fi utilizate nu numai în cazul apariţiei unor persoane cu simptome, vorbim de elevi şi cadre didactice în egală măsură, ci vor putea fi utilizate – tocmai ce am transmis o instrucţiune către toate inspectoratele şcolare judeţene – şi pentru testarea acelor elevi care vor să revină în cea de-a 8-a zi la şcoală, în baza prezentării unui test negativ.

Acolo unde există cabinete medicale şcolare, există şi teste”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel