Din cuprinsul articolului
Președintele României, reacții după incendiile din Neamț, București și Constanța: „Ce pot să spun? Condoleanțe familiilor îndurerate. Prioritatea zero este să fie identificate rapid soluții”
Incendiul de vineri, 1 octombrie, din secția ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, a readus în discuție starea dezastruoasă a spitalelor din România. În ciuda investițiilor, a declarațiilor oamenilor politici aflați vremelnic la putere, în ciuda bunelor intenții, oamenii mor în spitale, arși sau asfixiați.
În cele trei cazuri cunoscute de incendii în secțiile ATI din Neamț, București și Constanța, unele lucruri par trase la indigo. Toată lumea a fost luată prin surprindere. S-au deschis anchete care n-au avut nicio concluzie. Oamenii politici au promis schimbări care, de fapt, nu s-au întâmplat niciodată.
Iată declarațiile lui Klaus Iohannis, după fiecare dintre cele trei incendii dramatice, în urma cărora au murit oameni.
Președintele României, reacție după incendiul de la Piatra Neamț. 10 pacienți cu Covid au murit
La 14 noiembrie 2020, a izbucnit un incendiu în secția ATI COVID-19 a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. Ca efect al incendiului au decedat zece persoane și au fost rănite alte patru, inclusiv doi medici.
Toate persoanele decedate au fost pacienți care primeau tratament pentru COVID-19. Mulți dintre cei decedați în secție erau ventilați mecanic. Incendiul a readus în atenția publicului starea sistemului de sănătate din România, precum și interferența politică în managementul spitalului.
Declarația președintelui Iohannis:
„Este o imensă tragedie ce s-a întâmplat la Spitalul din Neamț. Tocmai vin din biserică, unde cu toții ne-am rugat pentru victimele incendiului. Ce pot să spun? Condoleanțe familiilor îndurerate, iar celor care au supraviețuit însănătoșire grabnică!
Este foarte important acum să se afle foarte rapid cum a fost posibil un astfel de incendiu, pentru a evita în viitor situații similare și, evident, acest accident groaznic ne arată încă o dată, dacă a fost nevoie, de ce este absolut necesară o reformă profundă a sistemului de sănătate publică din România”, a spus șeful statului.
Întrebat de un jurnalist dacă s-ar putea repeta o astfel de tragedie și în alte părți din țară, președintele României a răspuns: „Doamne ferește! Dar cred că echipele care au mers acolo să verifice cauzele acestui incendiu vor comunica imediat ce se află exact mersul lucrurilor și este clar că trebuie trase învățămintele de aici, pentru a preveni astfel de accidente în alte părți”.
Mulți medici atrag atenția că Secțiile ATI sunt suprasolicitate, aparatura din Secțiile ATI, și că astfel de tragedii s-ar putea întâmpla și în alte locuri, a continuat reporterul.
„Da, din păcate, pandemia care a venit peste noi a dus tot sistemul într-o stare de încărcare extraordinară și, cu atât mai mult, tehnicienii trebuie să se asigure că aparatele funcționează așa cum trebuie pentru a preveni incidente similare. Vă mulțumesc”.
Klaus Iohannis, reacție după incendiul de la București. 12 pacienți cu Covid au murit
La 29 ianuarie 2021, a izbucnit un incendiu la instalația COVID-19 din spitalul Matei Balș din București, România. În urma incendiului au murit cinci persoane. La 4 februarie 2021, numărul morților la incendiu a crescut la 12.
Declarația președintelui Klaus Iohannis:
„O zi foarte tristă astăzi, cu tragedia care s-a întâmplat aici. Ce pot să spun este că îmi pare foarte rău. Transmit condoleanțe familiilor îndoliate, iar celor care au fost aici în saloane le doresc însănătoșire grabnică.
Am discutat încă de când au fost anunțate forțele de intervenție în permanență cu cei care au condus intervenția și până în momentul de față am primit toate datele care sunt certe.
A fost o intervenție foarte complicată, s-a reacționat extrem de rapid. În foarte puține minute a fost stins focul, însă din păcate pentru câțiva a fost prea târziu. Totuși, țin să felicit forțele de intervenție pentru promptitudine.
Este foarte clar că trebuie rapid trase niște concluzii și venit cu soluții.
Situația se repetă cumva.
Am avut nu de mult o tragedie la Piatra Neamț, acum această tragedie, și cu siguranță motivele sunt diverse, ele sunt achetate și anchetele vor arată cine sunt vinovații.
După părerea mea problema este însă mult mai amplă. Avem de a face cu probleme structurale în spitale și am solicitat noului ministrul al Sănătății să lucreze cu celeritate la un proiect de reformă pentru întreg sistemul de sănătate și aștept primele idei pentru a demara această reformă.
Nu vreau să închei înainte de a spune ceva despre persoanele care în aceste săptămâni au fost și rămân eroii mei: medicii, asistentele, întregul personal.
Ei au depus eforturi supraomenești, lucrează de un an de zile în condiții de stres, complicate, cu personal prea puțin și îmi exprim admirația pentru tot personalul medical.
Tot ce merită ei sunt laude și încurajări. Dar pentru cei care administrează sistemul, repet, este nevoie de o reformă profundă fiindcă astfel de lucruri nu trebuie să se repete.”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
Președintele României, reacție după incendiul de la Constanța. 9 pacienți cu Covid au murit
La 1 octombrie 2021, a izbucnit un incendiu la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, la secția de terapie intensivă. A fost activat planul roșu de intervenție. Nouă din cei zece pacienți care erau în secția ATI Covid au decedat.
Declarația președintelui Klaus Iohannis:
„Este o nouă dramă teribilă care confirmă infrastructura deficitară a sistemului de sănătate românesc, un sistem învechit, greu încercat și pus sub o presiune de neimaginat de valul patru al pandemiei de COVID-19.
Transmit condoleanțe familiilor îndoliate și multă putere să poată face față acestor momente extrem de dureroase. Le doresc însănătoșire grabnică tuturor pacienților și personalului medical care au avut de suferit de pe urma incendiului.
Este de neimaginat prin ce suferință au trecut toți acești oameni veniți la spital cu speranța că se vor vindeca.
Astăzi, din păcate, statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii. Este o zi neagră, de doliu, pentru națiunea română.
Indiferent care va fi concluzia anchetelor cu privire la cauzele incendiului, cei care au pierit astăzi nu vor mai putea fi aduși înapoi și vor lăsa un gol imens în urma lor.
Am cerut premierului și ministrului Sănătății să ia toate măsurile necesare și să facă absolut tot ce este posibil pentru a preveni ca un alt accident să se mai întâmple în spitalele din țară.
În acest moment, prioritatea zero este să fie identificate rapid soluții pentru a-i putea transfera și trata pe toți pacienții evacuați din spitalul de la Constanța.
Totodată, este imperativ ca, în toate secțiile cu pacienți COVID-19 și mai ales în cele de terapie intensivă, să fie acordată o atenție sporită în primul rând la nivelul spitalelor pentru a putea preîntâmpina astfel de tragedii apărute în condiții de supraîncărcare.
În același timp, pe termen mediu și lung, trebuie găsite urgent spații noi pentru a crea secții de terapie intensivă care să ofere condiții optime de siguranță cât mai curând posibil. Modernizarea sistemului de sănătate din România a rămas mult în urmă și tocmai de aceea infrastructura de sănătate a reprezentat prioritatea în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.
Aceste importante fonduri europene pe care am reușit să le obținem pentru România constituie una dintre soluțiile cele mai importante pentru a asigura condiții de siguranță pentru medici și pacienți.”