Din cuprinsul articolului
Varianta Delta face din ce în ce mai multe victime, la nivel național. Majoritatea persoanelor ajung la spital foarte târziu, când boala este deja într-o formă avansată. În acest sens, românii vor să știe cât mai bine ce simptome se pot evidenția față de o răceală normală sau o altă infecție respiratorie.
Mulți români evită să meargă la spital deoarece consideră că nu sunt infectați cu varianta Delta, dominantă la nivel național. Cu toate acestea, specialiștii susțin că cele mai multe cazuri de „răceli” sau alte infecții cu simptomatologie respiratorie sunt, de fapt, infecții cu tulpina indiană.
Astfel, este necesar să știi la ce simptome trebuie să fii atent și, de asemenea, să nu eviți îngrijirea de specialitate dacă starea ta de sănătate se înrăutățește.
Simptomatologia variantei Delta
Adrian Marinescu, director medical la Institutul „Matei Balş”, a vorbit despre simptomatologia variantei Delta, încurajând românii să ceară ajutor medical la orice simptom manifestat. Întrucât poate fi asemănătoare cu alte infecții respiratorii, depistarea timpurie poate face diferența dintre viață și moarte.
„ Aici voi spune în felul următor: oricine are o simptomatologie respiratorie de tip răceală, că are sau nu are febră, că tușește, că are o stare mai proastă, că are dureri musculare, dureri articulare sau probleme digestive, chiar, să știți că într-o perioadă de pandemie, când am o probabilitate mare să fiu infectat, trebuie să iau în calcul: dacă sunt o persoană vulnerabilă, am anumită vârstă, știu că am afecțiuni cronice, în mod clar ar trebui, ideal, să am un pulsoximetru acasă, să îmi pot măsura saturaţia în oxigen sau să iau legătura cu medicul de familie.
Sigur, o să mă întrebați care sunt simptomele care ar trebui într-adevăr să îmi dea de gândit.
Pare ușor, dar nu întotdeauna ne dăm seama, pentru că a spune că nu respirăm bine sau a spune că la un moment dat e o stare generală foarte proastă, teoretic ar trebui să ne pună pe gânduri, dar practic sunt pacienți care ajung cu o saturație extrem de mică, fără să își dea seama la timp. Şi ajung târziu”, a explicat medicul Adrian Marinescu, potrivit RRA.