Sari la conținut

Va rezista România valului 4? Florin Cîțu: „Nu cred că valul patru a fost pregătit cum trebuia”

În ultima săptămână, numărul infectărilor s-a triplat față de valorile înregistrate acum două săptămâni. De asemenea, ieri, s-au raportat peste 6.300 de cazuri pozitive Covid-19. Varianta Delta, se pare, este responsabilă pentru evoluția negativă a situației epidemiologice din România.

Duminică s-au raportat 6.333 de noi infectări, iar numărul pacienților cu coronavirus în spitale a crescut cu mai bine de 800 în 24 de ore. La terapie intensivă mai erau disponibile doar 10 paturi în toată țara și niciunul în București. Presiunea pe unitățile medicale este tot mai mare, iar managerii spitalelor caută variante de suplimentarea locurilor, comunică RRA.

Premierul Florin Cîțu consideră, totuși, că sistemul medical va face față presiunii provocate de valul 4, deși nu s-au făcut pregări suficiente.

Vom rezista în fața valului 4?

Premierul Florin Cîțu a declarat astăzi că sistemul sanitar va face față valului patru al pandemiei, deși acesta nu a fost pregătit corespunzător. El a menționat că, odată cu preluarea interimară a Ministerului Sănătății de către UDMR, lucrurile au început să funcționeze bine.

„Vom face faţă, am făcut faţă şi în trecut, vom face faţă. Sistemul de sănătate va face față. E adevărat că nu a pornit cum trebuia, din punctul meu de vedere, nu cred că valul patru a fost pregătit cum trebuia, dar acum, de când noul ministru Cseke Attila a preluat, lucrurile merg mai bine și veţi vedea că facem față”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Secțiile ATI vor primi paturi suplimentare

De asemenea, șeful executivului a precizat că va crește numărul paturilor de la terapie intensivă și mai multe unități spitalicești vor fi transformate în spitale COVID. În context, el a criticat campania anti-vaccinare care are loc în spațiul public, dar și în Parlamentul României, întreținută de către anumite formațiuni politice.

„Sunt mai multe spitale care se transformă în spitale COVID, pentru a elibera presiunea de pe alte spitale. Soluțiile sunt în continuă mișcare, am crescut deja numărul de paturi de la 600 la peste 1.200. Ținta, de data aceasta, s-ar putea să fie 2.000 de paturi.

Dar acestea sunt soluții, repet, pe termen scurt. Mai e ceva de spus: majoritatea covârșitoare, peste 99% dintre persoanele care sunt astăzi, se îmbolnăvesc sunt persoane nevaccinate.

Este o problemă în România a campaniilor anti-vaccinare, care sunt făcute de ani de zile; este greu să le demontezi în câteva luni de zile de campanie pro-vaccinare. În același timp, vedem că există partide care susțin public această campanie anti-vaccinare, împotriva românilor”, a adăugat Florin Cîțu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel