Din cuprinsul articolului
22 septembrie, Ziua Mondială LMC. „Data de 22 septembrie nu a fost aleasă întâmplător”.
Leucemia Mieloidă Cronică (LMC) este o formă rară de cancer care afectează celulele sângelui. În urmă cu ceva ani, această boală era considerată una letală pentru majoritatea pacienților. Astăzi, dacă pacienții sunt diagnosticați la timp și tratați corect, aceștia pot avea o speranță de viață similară cu a populației generale.
22 septembrie, Ziua Mondială LMC. De ce este nevoie de o Zi Mondială LMC
În fiecare an, în data de 22 septembrie, comunitatea globală a pacienților cu Leucemie Mieloidă Cronică (LMC) marchează Ziua Mondială LMC.
Inițiativa a fost lansată în 2008 de organizațiile de pacienți din întreaga lume și își propune transmiterea de mesaje de solidaritate celor afectați de această boală, în speranța îmbunătățirii accesului la diagnostic și tratament.
În fiecare zi de 22 septembrie, pacienții cu leucemie mieloidă cronică (LMC) din întreaga lume se reunesc pentru a sensibiliza publicul larg, decidenții și profesioniștii din domeniul medical cu
privire la nevoile acestora. Din nefericire, există încă o lipsă gravă de acces la tratamentele standard și la instrumentele de monitorizare pentru pacienții cu LMC în multe țări din întreaga
lume.
„Septembrie este luna conștientizării cancerului de sânge”
Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la aprobarea primei terapii ţintite în LMC, care a schimbat speranţa de viaţă pentru mulţi pacienţi cu LMC.
- Data de 22 septembrie nu a fost aleasă întâmplător, deoarece 22/9 reprezintă mutația genetică a cromozomilor 9 și 22, care conduce la o creștere necontrolată a celulelor albe din sânge;
- În România trăiesc peste 1600 de pacienți cu LMC în tratament;
- De câțiva ani, nu mai există liste de așteptare pentru tratament;
- LMC reprezintă aproximativ 20% din leucemiile la adulți;
- Incidenţa este de 1,6 cazuri noi/an la 100.000 adulţi, LMC fiind considerată boală rară;
- Vârsta medie la diagnosticare este de 53 ani.
Takeda, o companie bio-farmaceutică globală cu o istorie remarcabilă de 240 de ani de activitate în slujba pacienților de pretutindeni,
„Septembrie este luna conștientizării cancerului de sânge, iar Takeda dorește să marcheze această perioadă prin implicarea activă în mai multe activități și evenimente în acest sens. Inclusiv la nivel intern, desfășurăm o campanie prin care angajații Takeda poartă în fiecare miercuri din septembrie haine sau însemne de culoare roșie.
În cadrul acestei luni, ziua de 22 este dedicată Leucemiei Mieloide Cronice, una dintre bolile rare pentru care Takeda depune eforturi considerabile în ceea ce privește conștientizarea și informarea. De asemenea, suntem alături de comunitatea pacienților pe perioada acestei luni dedicate patologiilor sângelui”, a declarat Cristina Barbu, Country Head Takeda România.