Sari la conținut

Scapă rapid de balonare! Alimente care te ajută și sunt benefice digestiei

Balonarea este o senzație de umflare, mărire a abdomenului
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
Balonarea apare din cauza alimentației necorespunzătoare

Scapă rapid de balonare! Alimente care te ajută și sunt benefice digestiei.

Meteorismul abdominal, sau balonarea, așa cum este cunoscută în termeni populari, este o manifestare neplăcută care provoacă disconfort general și se poate manifesta atât la adulți, cât și la copii.

Balonarea este frecvent întâlnită, fiecare persoană confruntându-se la un moment dat cu acest simptom. Poate fi rezultatul unui stil de viață dezechilibrat, dar și un semn al unei afecțiuni mai grave.

Cele mai cunoscute cauze ale balonării sunt:

  • alimentaţia necorespunzătoare (zahărul,
  • carbohidraţii şi fibrele alimentare dure,
  • constipaţia,
  • tranzitul intestinal lent,
  • retenţia de apă
  • stresul.

De asemenea, ai putea să ai intoleranţă la lactoză, iar dacă eşti femeie să fii înainte de menstruaţie. Şi sindromul colonului iritabil este un factor de apariţie a balonării.

Cel mai eficient remediu naturist în cazul balonării este cărbunele medicinal. Acesta se poate procura doar de la farmacie, este realizat exclusiv din plante și are efecte remarcabile în absorbția gazelor intestinale și combaterea flatulenței.

Balonarea este cauzată în general de anumite alimente, dar există și alimente care au efect invers. Alimente precum ghimbirul, iaurtul sau chefirul te pot ajuta să scapi de această stare. O dietă anti-balonare trebuie că conțină lactate degresate, carne slabă în grăsime, preparată fără prăjire, orez fiert și apă plată.

Alimente care te ajută în caz de balonare

Ovazul

Principalul tau aliat in lupta cu constipatia si balonarea, ovazul este recomandat datorita fibrelor si vitaminelor pe care le contine si care sunt benefice digestiei. Ovazul poate fi consumat sub forma de cereale integrale, aliment care iti ofera, de asemenea, senzatia de satietate, chiar daca nu ai consumat o cantiteate mare.

bananele

Bananele

Banana este fructul cel mai indicat în caz de indigestie, fiind usor digerabilă si laxativa. Prin neutralizarea supraacidităţii provocate de sucurile gastrice, banana contribuie la reducerea iritaţiei cauzate de ulcerul gastric prin acoperirea mucoasei stomacului. Pectina, o fibră solubilă care se regaseşte în banane este un aliat important al digestiei.

Cercetarile au indicat faptul ca, daca mananci timp de 2 luni, 2 banane pe zi, inainte de mese, problema balonarii se va reduce cu 50% si va creste si nivelul bacteriilor utile pentru digestie.

Chefirul

Lactatele sunt de ajutor, cel mai indicat fiind chefirul. Este o sursă bogata de bacterii bune pentru sanatatea sistemului digestiv, facilitand digestia.

Nucsoara

Nucsoara este un remediu des utilizat pentru calmarea flatulentei si pentru stimularea proceselor digestive. Praful de nucsoară amestecat cu ghimbir si coriandru este un ajutor eficient pentru indigestie. Nucsoara adaugata in ceai poate ajuta si la alinarea durerilor de cap cauzate de indigestie.

Prunele

Prunele sunt alimente laxative si sunt recomandate a se consuma uscate, simple sau sub forma de compot. Prunele uscate sunt si ele o sursa bogata de vitamine (A, C, grupul B) si de minerale (calciu, magneziu, potasiu, seleniu, fier). De asemenea, prunele uscate ofera organismului o buna doza de fibre care potolesc foamea si o amâna apetitul alimentar pentru mai multe ore.

Menta

Pentru o buna detoxificare a organismului este recomandata mestecarea unei frunze de menta in fiecare zi. Remediul te elibereaza de disconfortul gastric si iti linisteste stomacul daca acesta a fost deranjat. De asemenea, ceaiul de menta (2 lingurite de planta la o cana de apa clocotia) ajuta digestia si reduce gazele de la stomac.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel