Ce știm despre Miu, noua variantă COVID monitorizată de OMS?
Potrivit specialiștilor, a apărut o noua tulpină a coronavirusului care prezintă niște mutații care ar putea crea un risc de „evadare imunitară”. ceea ce s-ar traduce prin „rezistentă la vaccin”.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că urmărește evoluția unei noi variante mutante a virusului SARS-CoV-2, denumită „Miu”( sau „Mu”)– varianta B.1.621. Această nouă variantă a fost identificată pentru prima dată în Columbia în luna ianuarie.
Între timp prezența sa a mai fost semnalată și în alte țări de pe continentul american de sud, dar și în Europa. Momentan B.1.621, sau varianta Miu, este una supravegheată, nefiind considerată îngrijorătoare.
Asemenea variantelor Eta (B.1.525), Iota (B.1.526), Kappa (B.1.617.1) și Lambda (C.37), Miu este o versiune a SARS-CoV-2 care trebuie supravegheată, din cauza mutațiilor E484K și N501Y, prezente deja la varianta Alpha, care ar putea anula efectul vaccinurilor.
„Datele preliminare prezentate grupului de lucru privind evoluția virusului arată o reducere a capacității de neutralizare a serurilor convalescenților și vaccinurilor similară cu cea observată la varianta Beta (sau B.1.351, apărută prima dată în America de Sud, n.e.), dar acest lucru trebuie confirmat de studii suplimentare”, se arată în raportul OMS, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Potrivit specialiștilor, varianta Miu a determinat focare în Columbia în ianuarie 2021. De asemenea, a mai apărut în rapoartele din America de Sud, dar și în Europa, în țări precum Franța, Spania și Regatul Unit.