Sari la conținut

Noi măsuri restrictive pentru începerea școlilor și sfaturi utile pentru părinţi. Ministrul Sănătății: Elevii vor putea purta la ore și măști textile

Noi măsuri restrictive pentru începerea școlilor și sfaturi utile pentru părinţi. Ministrul Sănătății: Elevii vor putea purta la ore și măști textile.

Miercuri, 1 septembrie miniștrii Educației și ai Sănătății au prezentat varianta finală a planului de măsuri pentru împiedicarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 în rândul elevilor. Cu o rată de infectare sub 6 la mie, va exista prezenţă fizică în creşe, grădiniţe şi şcoli. După acest prag, rămân deschise doar creşele şi grădiniţele, elevii trec în online, cu excepţia învăţământului special.

„Îmi exprim convingerea că s-a păstrat același ritm al ratei de infectare în ultima vreme. Vom reusi să coborâm acest ritm al ratei de infectare în fiecare lună. Dacă se va atinge rata de infectare de 6 la mie, sunt convins că va fi o perioadă scurtă. (…)

Orele de educație fizică se vor susține fără purtarea măștii de protecție în spații închise până se atinge rata infectărilor de 2 la mie. Peste 6 la mie, toți elevii intră în online”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Sănătății: Elevii vor putea purta la ore și măști textile

Ioana Mihăilă a anunțat, de asemenea, că elevii vor putea purta la ore și măști textile, cu condiția ca acestea să acopere gura și nasul.

„Am ajuns la un consens în privința tipului de mască recomandat. Măștile de tip textil trebuie să fie adaptate feței și să acopere corect gura și nasul. Am interzis alte dispozitive, cu excepțția vizierelor care pot fi folosite doar de profesori, în anumite situații”, a anunțat ministrul Sănătății.

În ceea ce privește elevii claselor 0- 6, Ioana Mihăilă a ținut să precizeze care sunt condițiile pentru continuarea orelor, în cazul în care un copil s-a infectat cu virusul SARS-CoV-2.

„În ceea ce privește testarea, fie că este un caz simptomatic în școală, fie că părintele a anunțat școala că unul dintre copii s-a pozitivat, condiția este ca elevii să continue învățământul online timp de 14 zile, dar se poate reveni în ziua a 8-a dacă se fac teste antigen rapide tuturor elevilor din clasa respectivă, și aceștia au rezultat negativ. ”

Pentru părinții copiilor care refuză testarea în ziua a 8-a, se prelungește învățământul online până în ziua a 14-a”, a mai spus ministrul Sănătății.

Totodată, oficialii au anunțat că elevii care au fost vaccinați sau au trecut prin boala în ultimele 120 de zile pot să continue învățământul față în față, chiar dacă unul dintre colegii de clasă a fost testat pozitiv.

„În curtea școlii și în spațiul din aer liber nu mai este obligatorie purtarea măștii, cu excepția festivității de deschidere a școlii”, a declarat Mihăilă.

Noi măsuri restrictive pentru începerea școlilor

Principalele prevederi ale ordinului comun de ministru aflat în lucru, ordin consultat de edupedu.ro:

  • Distanța între elevi rămâne cea de minimum 1 metru, sau maximum posibilă, acolo unde acel metru nu se poate realiza.
  • Școala trebuie să asigure permanent un stoc de rezervă de măști și materiale de protecție pentru elevi/studenți/personal.
  • Elevii și copiii de grădiniță cu probleme grave de sănătate, certificate medical, cu vârsta sub 12 ani (vârsta de la care pot fi vaccinați) pot fi scutiți de școală cu prezență fizică.
  • La fel și cei cu vârsta mai mare de 12 ani, dacă au recomandare de la medic.
  • Pentru aceștia, unitățile de învățământ nu mai sunt obligate să asigure școală online, ci ordinul prevede următorul lucru: „conducerile unităților de învățământ vor identifica, după caz, soluții pentru asigurarea procesului educațional”.

Sfaturi utile pentru părinţi

  1. evaluaţi zilnic starea de sănătate a copilului înainte de a merge la şcoală;
  2. în cazul în care copilul prezintă simptome în timpul programului şcolar, părintele se va prezenta imediat la unitatea şcolară pentru preluarea preşcolarului/elevului şi va contacta telefonic medicul de familie sau serviciile de urgenţă, după caz;
  3. discutaţi cu copilul despre cum acesta se poate proteja pe el, dar şi pe cei din jur împotriva infecţiei cu virusul SARS-CoV-2;
  4. explicaţi-i copilului că, deşi şcoala se redeschide, trebuie să respecte strict măsurile de prevenire pentru evitarea răspândirii infecţiei;
  5. acordaţi atenţie stării mentale a copilului şi discutaţi cu el despre orice modificări ale stării lui emoţionale;
  6. învăţaţi-vă copilul cum să se spele pe mâini corespunzător şi vorbiţi cu acesta despre cum să respecte sfaturile generale cu privire la o igienă corespunzătoare şi la păstrarea distanţei; învăţaţi-vă copilul să se spele pe mâini: atunci când ajunge la şcoală, când se întoarce acasă, înainte şi după servirea mesei, înainte şi după utilizarea toaletei şi ori de câte ori este necesar;
  7. învăţaţi-vă copilul cum să poarte corect masca de protecţie şi explicaţi-i importanţa şi necesitatea purtării acesteia;
  8. sfătuiţi-vă copilul să nu consume alimente sau băuturi de la colegi şi să nu schimbe cu alţi elevi obiectele de folosinţă personală (telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc.) Nu oferiţi alimente sau băuturi întregii grupe/clase la aniversări sau cu alte ocazii.
  9. curăţaţi/dezinfectaţi zilnic acasă obiectele de uz frecvent ale copilului (telefon, tabletă, computer, mouse etc.);
  10. în situaţia în care copilul are febră, simptome respiratorii (tuse, dificultăţi în respiraţie), diaree, vărsături, contactaţi telefonic medicul de familie sau serviciile de urgenţă, după caz, şi nu duceţi copilul la şcoală;
  11. părinţii/aparţinătorii nu vor avea acces în curtea unităţii de învăţământ şi nu vor putea însoţi copiii în unitatea de învăţământ, cu excepţia ceremoniilor de deschidere a anului scolar sau a cazurilor speciale pentru care există aprobarea conducerii şcolii;
  12. comunicaţi constant cu personalul şcolii, telefonic sau prin mijloace electronice, în vederea identificării din timp a semnelor de îmbolnăvire şi a iniţierii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în colectivitate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel