Sari la conținut

Ce tipuri de cancere sunt ereditare și cum poți afla dacă ai moștenit o genă cancerigenă

Din cuprinsul articolului

Cancerul se moștenește. Cum poți afla dacă ai moștenit o genă cancerigenă. Se estimează ca între 5 si 10% din totalul cazurilor de cancer sunt cauzate de mutații moștenite. Pentru cele mai frecvente sindroame care predispun la cancer s-a identificat gena mutantă și s-au dezvoltat teste specifice care o identifică.

Cum poți afla dacă ai moștenit o genă cancerigenă. În prezent, există teste genetice care ne pot indica dacă avem riscul de a dezvolta cancer, pe parcursul vieții. Institutul Național al Cancerului din Statele Unite ale Americii recomandă testare pentru un sindrom ereditar predispozant la cancer la persoanele care:

  • Au mai multe rude apropiate cu același tip de cancer (de exemplu, rude feminine cu cancer mamar);
  • Au rude care au fost diagnosticate la vârste tinere cu cancer (de exemplu, cancer de colon la 20 de ani);
  • Au rude care au dezvoltat mai mult de un tip de cancer (de exemplu, cancer mamar și ovarian);
  • Au rude care au dezvoltat cancer în organe-pereche bilateral (de exemplu, ambii ochi, ambii rinichi);
  • Au rude care au dezvoltat un tip de cancer neobișnuit pentru sexul lor (de exemplu, cancer mamar la un bărbat);
  • Au prezentat, încă de la naștere, anumite anomalii ce se asociază deseori cu sindroame predispozante la cancer.

Ce cancere se moștenesc

Prezența unei mutații ereditare nu înseamnă că 100% cancerul este transmis. Arată o predispoziție, ceea ce face ca acea persoană să aibă un risc mai crescut de cancer.

“Cea mai cunoscută situație ar fi pentru cancerul ereditar de sân și de ovar, pentru care o mutație în genele BRCA 1 și 2 crește riscul pentru aceste tipuri de cancer, dar și pentru altele, precum cel de pancreas sau cel de prostată la bărbați. Probabilitatea de a avea cancer de sân este de până la peste 80% când persoana prezintă mutații în genele BRCA 1 și 2”, spune medicul genetician Monica Zeleniuc, pentru 360medical.ro. 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel