Din cuprinsul articolului
Specialiștii în sănătate au descoperit că riscul infectării cu SARS-CoV-2 poate fi diminuat de până la 10 ori dacă respecți anumite condiții. De asemenea, în aceste circumstanțe, riscul internării va fi de 12 ori mai mic, în timp ce riscul de deces scade de 14 ori.
Încă de la începutul pandemiei, cercetătorii au analizat metode de reducere a riscului de infectare. Vaccinurile anti-COVID, se pare, protejează atât împotriva formelor grave de boală, cât și împotriva infectării propriu-zise.
Până în acest moment, serurile sunt cea mai sigură metodă de a ne proteja organismul în fața virusului. Acesta oferă o imunitate sporită, reducând riscul infectării de 10 ori, riscul internării de 12 ori, iar riscul de deces este diminuat de 14 ori.
Persoanele vaccinate au un risc de 10 ori mai mic de a se infecta
Medicul Valeriu Gheorghiță a prezentat ieri rezultatele primului studiu realizat în România cu privire la eficiența vaccinării. Astfel, persoanele cu schemă completă de vaccinare au risc de 10 ori mai mic de a se infecta cu SARS-CoV 2, probabilitatea de internare este de 12 ori mai mică, iar riscul de deces scade de 14 ori. La nivel național, numărul persoanelor complet imunizate a depășit 5 milioane, anunță Rador.
Studiul a fost realizat în timpul valului trei din țara noastră.
„Din totalul cazurilor săptămânale confirmate cu COVID-19 în România, peste 80% sunt la persoane nevaccinate și majoritatea deceselor, practic peste 90% dintre decese, sunt la persoane nevaccinate”, susține Valeriu Gheorghiță, medic și coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID în România.
A treia doză va stimula imunitatea împotriva virusului
Autoritățile anunţă că, foarte probabil, la sfârșitul lunii viitoare am putea începe administrarea celei de-a treia doze de vaccin. Primii vor fi cei din spitale, în paralel cu cei vulnerabili.
Între timp, tot mai mulți tineri nevaccinați cad pradă infecției, iar ritmul vaccinării rămâne extrem de scăzut. În 24 de ore au fost administrate aproape 13.500 de doze.
Continuă să crească și numărul cazurilor Delta din țara noastră. În urma secvențierilor făcute până acum, au fost depistate aproape 360 de cazuri de COVID, varianta Delta. Practic, s-a ajuns la o proporție de peste 17%. Autoritățile din România se pregătesc pentru administrarea celei de-a treia doze de vaccin, cel mai probabil la mijlocul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, după ce vor veni autorizările internaționale.
„Personal medical, persoane vulnerabile și anume peste 65 de ani, persoane cu afecțiuni cronice și, progresiv, criteriul fiind acela de a avea cel puțin şase luni de la schema completă de vaccinare”, adaugă Valeriu Gheorghiță.