Sari la conținut

Remedii pentru insomnie. Două suplimente alimentare au efect de somnifer. Lipsa lor cauzează somn agitat cu treziri frecvente

Remedii pentru insomnie. Insomnia este definită ca „Incapacitatea de a adormi sau de a menține somnul suficient de mult pentru a te simți odihnit, mai ales atunci când problema persistă în timp”. Într-un efort de a combate acest lucru, până la 25% dintre americani folosesc somnifere. 

Cele mai multe somnifere, mai ales atunci când sunt luate perioade lungi de timp, pot avea efecte secundare multiple. Medicamentele rămân în sânge, dau mahmureală și poate crește riscul de accidente. De asemenea, afectează memoria și performanța la locul de muncă.

Două minerale cu efect de somnifer

Din perspectiva nutrițională, mai multe studii au arătat că anumite minerale au efect natural de somnifer, și te pot ajuta să adoarmi și să te odihnești toată noaptea. James F. Balch, M.D., autorul Prescripției pentru vindecarea nutrițională, scrie: „Lipsa de calciu și magneziu vă face să vă treziți după câteva ore și să numai puteți adormi la loc. ”

Calciul este direct legat de ciclurile de somn. Într-un studiu, publicat în Jurnalul European de Neurologie, cercetătorii au descoperit că nivelul de calciu din organism este mai crescut în timpul unora dintre cele mai profunde cicluri de somn, cum ar fi faza de mișcare rapidă a ochilor (REM). Studiul a concluzionat că tulburările de somn, în special absența somnului profund REM sau tulburarea somnului REM, sunt legate de un deficit de calciu. Restabilirea cursului normal al somnului a fost realizată în urma normalizării nivelului de calciu din sânge.

William Sears, M.D. scrie: „Calciul ajută creierul să utilizeze triptofanul pentru fabricarea melatoninei care induce somnul. Aceasta explică de ce produsele lactate, care conțin atât triptofan, cât și calciu, sunt unele dintre alimentele de top care induc somnul”.

Deficitul de magenziu duce la insomnie cronică

În cazul deficitului de magneziu, insomnia cronică este unul dintre principalele simptome centrale. Somnul este, de obicei, agitat cu treziri frecvente pe timpul nopții. Pe de altă parte, s-a constatat că o dietă bogată în magneziu și săracă în aluminiu este asociată cu un somn mai profund, cu mai puține întreruperi.

Acest lucru a fost dovedit într-un studiu realizat de James Penland la Human Nutrition Research Center din Dakota de Nord. Studiul a fost intitulat „Efectele nutriției cu oligoelemente asupra modelelor de somn la femeile adulte”. Este important să rețineți că un raport echilibrat de calciu și magneziu este important pentru sănătatea generală, iar aceste două minerale ar trebui luate împreună pentru cele mai bune rezultate.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel