Sari la conținut

Valul de căldură persistă în România. Care este dieta perfectă, ușoară, pe timp de caniculă?

Hidratare pe canicula
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
canicula

Valul de căldură se va extinde în toată țara în următoarele două zile, anunță specialiștii. Temperaturile ridicate pot afecta în mod substanțial sănătatea, motiv pentru care experții în sănătate recomandă ca alimentația să fie ușoară, dar hrănitoare. 

Valul de  căldură care a afectat duminică vestul și în sud-vestul României se va extinde luni și marţi în aproape toată țara. Local va fi caniculă și disconfort termic. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 34 și 38 de grade, iar cele minime nu vor coborî sub 20 de grade.

„La începutul săptămânii este de așteptat ca masa de aer tropical să se extindă în întreaga țară și temperaturi caniculare să avem nu doar în vest şi sud-vest, ci şi în toată partea sudică, centrală și chiar estică a țării, practic aproape toate județele țării sunt vizate de un cod galben, valabil luni pentru mai multe județe, iar marți contăm pe o răcorire a vremii în vest şi nord-vest, însă acest val de căldură va persista și marți în sudul, centrul și estul țării. Este de așteptat ca un front atmosferic rece să pătrundă în vestul și nord-vestul țării și ca urmare instabilitatea atmosferică va deveni accentuată.

În Banat, în Crișana, Maramureș Transilvania, jumătatea de nord a Moldovei, unde sunt așteptate averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii puternice, rafale de vânt de peste 70 – 80 de km pe oră. Astfel de fenomene își vor face apariția miercuri și în partea sudică și sud-estică a ţării. În cele din urmă se va răcori și în sud și sud-est, dar asta se va întâmpla abia miercuri”, transmite meteorologul de serviciu de la Administrația Națională de Meteorologie, Mihai Huştiu, potrivit Rador.

Pe timp de caniculă, hidratarea este esențială. De aceea, nutriționiștii recomandă ca alimentele să conțină un nivel ridicat de apă, să fie hrănitoare și potrivite pentru acest sezon.

Care este dieta perfectă pe timp de caniculă?

Cori Grămescu, expert în nutriție și fitness, dezvăluie ce trebuie să mâncăm pe timp de caniculă pentru a ne menține hidratați și sănătoși.

„Pe perioada zilelor caniculare, corpul nostru încearcă să își mențină o temperatură optimă, ceea ce duce la eliminarea apei din oganism. Alimentația pe perioada verii ar trebui să fie bazată preponderent pe un consum mai mare fructe și legume și evitarea alimentelor procesate și bogate în grăsimi, așa că bucurați-vă de alimentele de sezon și alegeți ingrediente cât mai colorate, deoarece sunt bogate în antioxidanți. Optați pentru preparate și alimente ușoare, precum salate, supe de legume, carnea de pui, pește și ocazional iaurturi și brânză proaspătă de vaci, care să poată fi digerate repede și să nu crească senzația de disconfort.

De asemenea, în sezonul cald, organismul simte nevoia unui consum mai mare de apă și, de aceea, alegeți alimente bogate în apă pentru a asigura corpului hidratarea necesară, precum: castraveții, salată iceberg, țelină, ridichile, roșiile, ardeiul gras verde, conopida, pepenele roșu, spanacul, căpșunele, broccoli, zmeură, caise, prune, mere, pere, struguri, cireșe, zucchini. Și, pentru că de multe ori vara ne confruntăm frecvent cu lipsa poftei de mâncare, avem tendința de a sări peste mese și creăm un dezechilibru nutrițional”, scrie Cori Grămescu pe Facebook.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel