Din cuprinsul articolului
Cicatricile cheloide. Fiecare persoană are cel puțin o cicatrice pe corp dobândită în copilărie sau la maturitate. În unele situații, însă, acestea nu se estompează în timp, ba chiar se măresc peste zona de rănire, își schimbă culoarea și devin rectractile, dureroase si foarte greu de ascuns. Acestea poartă denumirea de cicatrici cheloide.
Când apar cicatricile cheloide?
„Cicatricile cheloide pot apărea în urma traumatismelor, în urma arsurilor şi nu în ultimul rând, în urma unor intervenţii chirurgicale.
Aceste cicatrici sunt vizibile. Când nu deranjează sunt suple, au culoarea apropiată a tegumentului adiacent. Când deranjează, primul lucru pe care îl observăm este culoarea. Acestea devin roșii, violacee și își modifică relieful.
Se simt la palpare și devin nodulare și dureroase la un moment dat. Atunci pacientul se adresează medicului, căci este afectată partea funcțională, adică sensibilitatea”, explică dr. Dăncăescu.
Care sunt părțile corpului cele mai vizate de apariția cicatricilor cheloide?
„Cicatricile sunt vicioase, devin sesizabile şi se pot modifica. Devin cheloide, atunci când sunt aşezate pe locuri funcţionale. Acolo unde părţile anatomice se extind.
Genunchii, spatele, încheieturile, cotul, omoplaţii sau spatele sunt părţile vizate, căci întotdeauna prin mişcările arcuite, cicatricile sunt afectate de forţele de tensiune şi suprafaţa lor se măreşte. Se modifică din cauza forţelor ce acţionează asupra lor, forţe de tensiune, forţe care reuşesc să le lăţească suprafaţa”, mai spune specialistul.
Dr. Dăncăescu: „Copiii răspund foarte bine la vindecare”
„Nu ştim cum evoluează cicatricile cheloide de la început. Depinde şi de factorul genetic pe care îl avem implicat în sinteza proprie a colagenului şi reorganizarea fibrelor de elastină. Nu ştim de la început cum organismul va sprijini vindecarea.
Copiii răspund foarte frumos la vindecare. Au o secreţie crescută a colagenului şi cicatricile devin aproape suple şi invizibile.
Adulţii, pe măsură ce înaintează în vârstă, le scade secreţia de colagen şi pielea nu mai este la fel de elastică. Vom ajunge la cicatrici cheloide şi în urma unei căzături”, completează dr. Dăncăescu.
Ce este de făcut în cazul cicatricilor cheloide?
„Tratăm cicatricile din primele săptămâni, iar odată pe lună aplicăm toate tratamentele minim invazive. Nu sunt dureroase şi sporesc local sinteza colagenului și reorganizarea fibrelor de elastină.
Recomandăm un stil de viață sănătos și administrarea tuturor elementelor nutritive, cum ar fi vitamina A, E sau săruri care să sporească integritatea pielii.
Pacientul este educat să folosească creme pe care să le aplice atât dimineața, cât și seara. În ceea ce privește tehnicile non-invazive pe care le aplicăm la cabinet, acestea pot fi clasificate în cele ce stimulează transdermic fibroplastul, celula mamă a colegenului din derm și rețeaua de elastină.
Se pot clasifica în toate tehnicile care folosesc aparatură cu unde laser, care estompează foarte frumos cicatricea”, mai spune medicul.
Cicatricile se tratează cu succes, dacă se intervine în primele 12 luni
„Cu cât sunt mai vechi, cu atât cicatricile nu mai răspund la tehnicile non-invazive. Maturitatea lor, care, apare după 12 luni, le face să nu mai răspundă la nimic ce ar putea să stimuleze local colagenul și elastina. Pentru că cicatricea prezintă o fibroză și nu mai există viabilitatea celulelor respective.
Dacă cicatricile sunt mai tinere de 12 luni, atunci răspund foarte bine la aceste tehnici non-invazive. Cicatricile cheloide care depășesc 12 luni vor răspunde, dacă e vorba despre o intervenție chirurgicală la aceeași tehnică de excizie a lor, dacă este vorba de placarea cicatricilor post-arsuri, se aplică excizia seriată a parcardului până când rămâne o liniuță fină”, mai precizează dr. Dăncăescu.
Cum se pot trata cicatricile cheloide?
Cel mai bun tratament: evitarea aparitiei lor!
Pentru pacientii cu istoric de cicatrici cheloide
- se recomanda evitarea manoperelor de electrocauterizare ;
- este indicata evitarea tensiunii pe sutura post interventii chirurgicale
- atentie sporita la profilaxia infecțiilor
- Daca apare un cheloid el trebuie tratat cat mai repede.
- Excizia chirurgicala a unui cheloid poate duce la un cheloid mai mare pe cicatricea de re-excizie