Din cuprinsul articolului
Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a modificat modul de impunere a restricțiilor, în funcție de rata de incidență. Astfel, de la 1 august, măsurile pentru prevenirea și combaterea coronavirusului ar putea fi adoptate mult mai repede de către autorități.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a modificat măsurile de prevenire și combatere a noului coronavirus, iar hotărârea, adoptată miercuri, intră în vigoare de astăzi, anunță Rador.
Principala modificare este schimbarea de la 3 la 2 la mie a pragului de incidență de la care se înăspresc măsurile de prevenire a noului coronavirus.
De asemenea, măsurile de relaxare de la 1 august nu vor fi substanțiale. Majoritatea măsurilor anti-COVID sunt menținute, în contextul pandemic actual, întrucât România se confruntă cu o ușoară creștere a cazurilor de infectare.
În acest sens, autoritățile au decis ca majoritatea măsurilor anti-COVID existente să fie menținute și, de asemenea, modificarea pragului de incidență va facilita prevenirea răspândirii rapide a coronavirusului.
CNSU anunță schimbări importante privind restricțiile anti-COVID
După cum preciza premierul, nu se relaxează foarte mult aceste măsuri, deoarece multe dintre ele sunt menținute.
Se diferențiază în continuare activitățile în funcție de persoanele care participă – vaccinate, testate sau care au trecut prin boală și celelalte.
Pragul de la care să iau măsuri mai dure de protecție împotriva noului coronavirus scad la 2 de la 3.
Astfel se vor putea mai repede lua măsuri care să oprească răspândirea virusului.
Vor fi permise competițiile sportive în spaţii închise sau deschise cu spectatori până la 75% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa în localitate este mai mică sau egală cu 2 la mia de locuitori.
Se permite organizarea de nunți, botezuri sau mese festive cu maximum 200 de persoane nevaccinate în exterior și 150 în interior, dar pentru cei vaccinați, testați sau care au trecut prin boală nunțile pot fi organizate cu 400 de persoane în interior.
Incidenţa în ultimele 14 zile în România este deocamdată foarte scăzută, între 0,19 în județul Ilfov și 0,01 în șapte județe între care: Mehedinți, Vrancea sau Covasna.