Din cuprinsul articolului
Atunci când vine vorba de menținerea siluetei și de un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi optăm pentru diferite diete, care de cele mai multe ori, ne pun și sănătatea în pericol. Specialiștii în nutriție continuă să sublinieze importanța meselor echilibrate, respectarea celor trei mese zilnice – mic dejun, prânz și cină.
În cele ce urmează, Oana Trifu, specialist în schimbarea stilului de viaţă, explică cum este cel mai corect să abordăm mesele zilnice.
„Când vine vorba de ce consumăm la mesele principale din zi ne gândim, în primul rând, la felul în care funcționează corpul nostru în funcție de ciclul somn – veghe.
Este normal ca în prima parte a zilei să fim activi, corpul nostru să direcționeze către mușchi, către a fi activ, către a consuma energie, principiile nutritive pe care le primește.
În timp ce în partea a doua a zilei, ne liniștim, ne calmăm, consumăm mai puțin, astfel încât să reușim să procesăm alimentele până când ne culcăm, pentru că întreg corpul vrea să se odihnească peste noapte, nu doar partea conștientă”, spune Oana Trifu, specialist în schimbarea stilului de viaţă.
Micul dejun – cea mai importantă masă a zilei
Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, care ne asigură necesarul de energie pentru întreaga zi. Trebuie să știm că această masă trebuie să ne ofere aproximativ un sfert din numărul total de calorii zilnice.
„În prima parte a zilei, la micul dejun, putem avea, așa cum știm din bătrăni, un mic dejun de rege.
Putem să mâncăm tot. Aici intră toate categoriile nutrtitive – putem să avem și carbohidrați, putem să avem și grăsimi, putem să avem, bineînțeles, și proteine, ba chiar e recomandat să avem și proteine”, precizează Oana Trifu pentru emisiunea Sfat de Sănătate.
De asemenea, sunt recomandați carbohidrații cu absorbție lentă care oferă energie până la următoarea gustare. Un mic dejun echilibrat poate să conțină: un fruct, o băutura caldă sau rece, un lactat, cereale și o sursă de proteine.
„Este o masă completă, este o masă sățioasă, este o masă la care nu trebuie să va faceți prea multe griji în privința consumului de calorii, pentru că se pare că organismul le direcționează către consum, nu către depozit. Dacă vă e poftă de ceva dulce, acum este momentul să îl consumați”, mai spune specialistul.
Un alt principiu nutriţional important se referă la orarul meselor. Așadar, nu uita ca între orele 13 și 15 să servești prânzul.
„Prânzul este o altă masă din zi importantă, se spune că am putea mânca ca un prinț la prânz și este adevărat. Putem să consumăm, în continuare, o masă cu toate principiile alimentare.
E o idee bună să folosim carbohirați cu o eliberare lentă, ca să ne țină până a doua zi, pentru că la cină nu este necesar să folosim carbohidrați.
Deci la prânz putem să consumăm în continuare și proteine și grăsimi și carbohidrați cu descarcare lentă, dar mai puțini decât în prima parte a zilei.
Se pare că organismul este proiectat să consume carbohidrați într-un mod mult mai eficent decât în a doua jumătate a zilei când se lenevește”, adaugă specialistul în schimbarea stilului de viaţă.
Cum trebuie să servim cina?
Este extrem de important ce alegem să consumăm pentru cină, pentru că această ultimă masă a zilei ne decide calitatea somnului. Cu cât vom mânca mai târziu, cu atât digestia va fi mai lentă, iar burta mai plină, prin urmare somnul mai agitat.
„Seara o masă călduță, o supă. Fie o supă de pui sau de legume, fie o supă cremă, poate câteva legume coapte la cuptor, un cartof dulce este din punctul meu de vedere cina perfectă.
Deci o masă foarte ușoară, astfel încât să fie procesată până când ne culcăm, să îi dea timp corpului să se odihnească peste noapte.
Deci iată, la cină putem să mâncăm fie o proteină ușoară cum este peștele sau mă gândesc la niște păstăi de fasole sotate sau poate o porție de spanac, dar fără ou, pentru că este deja destul de mult de procesat la capitolul ou atunci când vine vorba de cină.
Deci nu ar termina în timp util procesare, deci câteva alimente ușoare și călduțe, ca să poată se se acomodeze corpul ușor cu ele și să intre în funcția de odihnă, de starea de somnolență.
Un pahar cu lapte de migdale și poate câteva boabe de fructe de goji ne pot ajuta să ne liniștim, să ne potolim, să producem hormonii somnului, care ne vor ajuta să fim freh a doua zi de dimineață și să o luăm cu totul de la capăt”, ne mai dezvălui specialistul.