Sari la conținut

Care este nivelul de pesticide găsit în fructele și legumele din România? Ministrul Agriculturii dezvăluie rezultatele probelor prelevate

produse BIO
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Fructe proaspete

Din cuprinsul articolului

În numai 5 luni, autoritățile au emis peste 20 de avertizări alimentare în privința fructelor și legumelor comercializate în piețele din România. Datele relevă faptul că acestea sunt pline de pesticide și substanțe dăunătoare. Substanțele sunt utilizate pentru a asigura o recoltă cât mai bogată, însă au efecte negative asupra sănătății noastre.

În urma sesizărilor, autoritățile au prelevat diferite probe pentru a stabili nivelul reziduurilor de pesticide găsit în fructele și legumele comercializate în România.

În agricultură se utilizează frecvent anumite substanțe pentru a asigura o producție cât mai mare. În acest sens, sunt utilizate diferite substanțe care să elimine anumite riscuri ce pot afecta recolta.

Deși în majoritatea cazurilor acestea sunt folosite cu mare grijă, pentru a evita problemele de sănătate ce se pot dezvolta în urma consumului, autoritățile au descoperit că multe fructe și legume conțin o cantitate mai mare de pesticide dăunătoare.

Care este nivelul de pesticide?

Reziduurile de pesticide descoperite de autorități în legume și fructe în ultima perioadă se încadrează în limita maximă admisă – a anunțat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, potrivit RRA, citat de Rador.

El a explicat că autoritatea fito-sanitară trebuie să verifice calitatea și prezența reziduurilor de pesticide în legumele și fructele care se produc în țară, iar produsele din importuri sunt în sarcină ANSVSA.

În ultima perioadă, cele două instituții au făcut un control comun, iar ministrul de resort a prezentat ieri rezultatele.

„Au fost prelevate 112 probe, lucrate 110 probe și două probe mai sunt în lucru. Doar la 40 dintre aceste probe au fost constatate reziduuri, dar aceste reziduuri nu au depășit limita maximă admisă.

Aceste date o să le găsiți apoi și pe site-ul autorității fito-sanitare, pentru că ei sunt obligați să afișeze toate rezultatele acestor controale”, susține Adrian Oros.

Conform legislației în vigoare, amenzile pentru depășirea nivelurilor admise de reziduuri de pesticide se încadrează între 250 și 2000 de lei.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel