Din cuprinsul articolului
Ardeiul iute. 12 beneficii asupra sănătății.
Ardeiul iute face parte din familia capsicum și este cunoscut sub denumirea de capsicum annuum. Fără îndoială, consumul de ardei iute reprezintă un adevărat izvor de sănătate pentru organism.
Ardeiul iute poate fi consumat în foarte multe feluri. De la crud și pudră, până la sosuri sau gătit. În ciuda faptului că are un gust picant/iute și din această cazuă poate fi neplăcut pentru unii, acest ardei are foarte multe beneficii pentru săntate.
Unele dintre cele mai importante beneficii ale ardeiului iute asupra sănătății ar fi acelea că poate contribui la distrugerea celulelor canceroase din prostată, plămâni, pancreas și poate opri un atac de cord în maxim 30 de secunde.
De asemenea, ardeiul iute ajută la stimularea metabolismului, prin acțiunea pe care o are asupra structurii venoase. Datorită conținutului bogat de nutrienți, antioxidanți și principii active, ardeiul iute are beneficii multiple asupra sănătății organismului uman.
Iată cele mai importante 12 beneficii ale ardeiului iute asupra sănătății
1. Ameliorează durerea
Potrivit noilor cercetări în domeniu, ardeiul iute poate reduce în mod eficient durerea cauzată de artrită, psoriazis şi neuropatia diabetică.
2. Ajută în procesul de slăbire
Gustul iute al ardeiului are proprietatea de a crește termogeneza, procesul de generare a căldurii în organism. Prin intermediul termogenezei se ard calorii în mod suplimentar, care rezultă în scădere în greutate.
3. Întăreşte imunitatea
Doar câteva linguriţe de ardei iute pot oferi organismului o doză suplimentară de vitamina C şi A, care sunt esenţiale în prevenirea infecţiilor. De altfel, culoarea aprinsă de roşu a ardeiului iute provine de la conţinutul ridicat de betacaroten sau provitamina A.
4. Îmbunătăţește digestia
Gustul iute stimulează apetitul şi îmbunătăţeşte digestia. Alimentele care sunt digerate bine oferă organimsului nutrienţii necesari şi energie, şi alimentele care nu sunt digerate bine produc toxine. Proprietăţi importante ţinând cont de faptul că digestia este esenţială pentru sănătatea noastră.
5. Ameliorează inflamaţiile
Datorită capsaicinei, ardeiul iute are puternice proprietăţi anti-inflamatorii. Capsaicina blochează eficient substanţa P, asociată cu procesele inflamatorii din corp. Consumul regulat de ardei iute poate fi o modalitate de prevenţie excelentă împotriva artritei.
6. Ardeiul iute îndepărtează congestia nazală
Capsaicina nu numai că ameliorează durerea, ci ameliorează și congestia. Focul de la iuţeală stimulează secrețiile care ajută la curățarea mucusului din nasul înfundat. Capsaicina are proprietăți antibacteriene care luptă împotriva infecțiilor sinusului cronic, datorită capacității sale de a induce vasoconstricția în vasele de sânge ale cavității nazale.
7. Îmbunătăţeşte sănătatea cardiovasculară
A fost demonstrat că ardeii iuţi pot reduce colesterolul şi nivelul de trigliceride sau pot preveni cheagurile de sânge. Culturile care folosesc ardeiul iute în abundenţă au niveluri mult mai scăzute ale bolilor de inimă şi trombozei.
8. Previne ulcerul de stomac
S-a crezut mult timp în mod greşit că alimentele iuţi cauzează ulcerul de stomac. În prezent s-a confirmat că ardeiul iute nu cauzează ulcer, ci previne apariţia lui pentru că distruge bacteriile nocive şi stimulează secreţia de sucuri gastrice cu rol protector.
9. Menține ochii sănătoși
Avem nevoie de vitamina A pentru a ne menține ochii sănătoși în orice moment, aproximativ o linguriţă în fiecare zi, vă poate îmbunătăți cu siguranță vederea.
10. Beneficii asupra sănătății: Inhibă cancerul
Asociația Americană pentru Cancer Research a declarat că: capsaicina are puterea de a ucide leucemia și celulele canceroase. La fel ca turmericul, un condiment folosit pentru a face curry, ardeiul iute poate inhiba creșterea tumorilor și cancerul.
11. Scade tensiunea arterială
Ardeiul iute are efecte benefice asupra sistemului circulator. De aceea, ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arterială, curăţă arterele şi contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rău sau trigliceridelor.
12. Previne diabetul de tip 2
Un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriţie Clinică arată că, dacă este consumat în mod regulat, ardeiul iute reduce nevoia organismului de secreţie a insulinei, reducând astfel nivelul glucozei din sânge după mese. Consumul regulat de ardei iute poate preveni diabetul de tip 2.