Diabetul nu este o afecțiune a unui sistem de organe. Nivelurile crescute de zahăr pot afecta mai multe sisteme ale corpului și nici ochii nu sunt cruțați. Retinopatia diabetică este un termen larg pentru a indica starea bolii a retinei (unde lumina cade și imaginile sunt trimise la creier pentru a percepe o imagine) ca urmare a diabetului. Iată ce se întâmplă:
- Macula este o porțiune din partea din spate a retinei care controlează cât de fin sunt percepute imaginile.
- Ceea ce se întâmplă este că alimentarea cu sânge a retinei este afectată, provocând astfel o acumulare de lichid în interiorul retinei, cunoscut sub numele de edem macular.
- Vasele de sânge afectate, dacă nu sunt tratate, se pot rupe, de asemenea, pe o perioadă de timp, ducând la pete întunecate pe cornee (porțiunea albă a ochiului).
EMD sau edemul macular diabetic poate fi focalizat sau difuz, în funcție de modul în care apare:
- Dacă este focal, se datorează anomaliilor generalizate ale vaselor de sânge ale ochilor.
- DME difuz se datorează subțierii capilarelor.
Factori de risc pentru edemul macular diabetic
- Hipertensiune
- Retenție de lichide la nivelul picioarelor (adesea datorită insuficienței cardiace)
- Niveluri ridicate de colesterol
- Niveluri scăzute de proteine
- Antecedente familiale de complicații ale diabetului
Simptome
Debutul EMD se va produce treptat și poate afecta aproape 40% dintre persoanele care au diabet după 60 de ani. Următoarele simptome ar trebui să ridice suspiciunea de EMD:
- Vedere încețoșată
- Viziune dubla
- Nu este capabil să diferențieze culorile
- imagine distorsionată (metamorfopsii)
- scotom central și
- o pierdere progresivă a vederii.
Un medic va face un examen ocular dilatat și un test de acuitate vizuală pentru a confirma diagnosticul. Dacă este suspectat, se face o angiogramă, pentru a vedea cum curge sângele în ochi, pentru a stabili diagnosticul.
Mai multe studii au arătat că prevenția primară, incluzând un control strict al glicemiei, al tensiunii arteriale și a lipidemiei reduce incidența și severitatea retinopatiei diabetice RD și a EMD.
O abordare terapeutică specifică include:
- fotocoagulare laser focalizată sau diseminată,
- injecții intravitreene cu agenți anti-factor endotelial de creștere vasculară (anti-VEGF) sau
- steroizi și chirurgie vitro-retiniană prin vitrectomie prin pars plana (PPV).
Timp de mulți ani, fotocoagularea laser focalizată sau diseminată a fost considerată tratamentul standard pentru EMD. Totuși, puțini pacienți au obținut o ameliorare a vederii, mulți ochi nerăspunzând la terapie; complicațiile cunoscute sunt:
- hipertensiune intraoculară tranzitorie (PIO),
- reducerea câmpului vizual și
- pierderea vederii centrale prin cicatricile create de laser.
Prevenirea
Deși starea EMD pare înfricoșătoare, vestea bună este că poate fi prevenită.
- Pentru oricine diagnosticat cu diabet, examenele oculare anuale sunt obligatorii. Acest lucru ajută la identificarea debutului EMD într-un stadiu incipient și la stagnarea acestuia înainte ca acesta să devină larg răspândit.
- Nivelurile de zahăr trebuie monitorizate și controlate în mod adecvat, astfel încât să se prevină alte complicații ale diabetului.
Odată cu creșterea incidenței diabetului, mai multe persoane sunt afectate de probleme cu vederea. Cu toate acestea, există, de asemenea, o conștientizare crescută și o asistență medicală mai bună disponibilă astăzi decât cu câteva decenii înainte. Ține-ți diabetul sub control, iar vederea ta va fi bună.