Din cuprinsul articolului
La nivel mondial, nevoia de sânge este constantă. Viața oamenilor depinde de această acțiune, iar experții în sănătate vor să atragă atenția asupra acestui fapt organizând campanii de donare. Astfel, de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, medicii fac un apel către public, remarcând importanța donatorilor.
Astăzi este Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, un prilej pentru a conștientiza importanța donării de sânge și de a le mulțumi celor care fac benevol acest lucru. Cu această ocazie sunt organizate în numeroase campanii de donare în centrele specializate din țară, potrivit Rador.
Poți dona sânge dacă ai avut COVID?
Medicii amintesc că pentru a dona sânge trebuie să avem o stare de sănătate bună, fără boli cronice pentru care se administrează tratament. De asemenea, pot dona sânge și cei care au avut COVID, cu condiția să fi trecut cel puțin o lună de la vindecare.
Coordonatoarea Centrului de transfuzie sanguină din București, Doina Goșa, spune că donarea de sânge trebuie să fie o activitate constantă. Invitată la „Apelul matinal” de la Radio România Actualități, ea a subliniat importanța acestui gest, mai ales acum când se reia activitatea curentă în spitale după pandemie.
„Este extrem de important ca donatorii să se întoarcă la centrele de transfuzie. Nu trebuie să vină doar odată să doneze, ei trebuie să o facă în mod constant, pentru că nevoia de sânge este constantă, din păcate, şi este foarte mare.
Avem donatori care au peste 100 de donări, avem donatori care vine indiferent de condițiile meteorologice la centre și donează sânge, însă, din păcate, sunt insuficienți, având în vedere faptul că avem și foarte mulți bolnavi care necesită transfuzie în spitale.
Noi, în perioada aceasta avem o cerere mai mare de sânge, medicii s-au întors la activitățile lor cu pacienții, spitalele COVID sunt din ce în ce mai puține, spitale care internează pacienți COVID, pentru că nu mai avem atât de mulţi pacienți COVID, şi sunt operații care au fost amânate şi acum se reia activitatea în spitale, și cererea este mai mare”, susține Doina Groșa.