Din cuprinsul articolului
De cele mai multe ori, atat forma cat si dimensiunea nasului reprezinta subiecte sensibile pentru multe persoane, în special pentru femei.
Rinoplastia este intervenția chirurgicală prin care se corectează aspectul nasului, armonizându-l cu celelalte trăsături faciale. Prin poziția sa în mijlocul feței, nasul este un element determinant al fizionomiei, astfel că o distonanță cu celelalte elemente ale feței poate compromite imaginea de ansamblu.
Dincolo de partea pur estetică, nasul este „poarta” prin care aerul pătrunde în corpul nostru, iar disfuncționalitățile lui pot afecta modul în care respirăm, cu repercusiuni asupra stării de sănătate (insuficiență respiratorie nazală obstructiva cu tulburări de oxigenare la efort sau repaus, tulburări de dezvoltare somatică, dificultăți în practicarea unor sporturi de performanță, cefalee rinogenă, epistaxis recidivant, rinoree posterioară, sforăit și apnee de somn, infecții locoregionale etc.).
Rinoplastia poate aduce, deci, un dublu beneficiu: estetic, pentru că poate îmbunătăți aspectul nasului, și funcțional, pentru că poate corecta anumite vicii de structură cu impact asupra sănătății și confortului personal. În acest context, putem vorbi despre două tipuri de rinoplastie: cosmetică, respectiv funcțională. Scopul este să ofere un aspect natural nasului, în echilibru perfect cu fața pacientului.
Doctorul Khalid Al-Falah, medic primar chirurgie plastică și estetică, ne spune când ne dăm seama că avem nevoie de rinoplastie.
„Când te uiți în oglindă și ceva nu îți place la forma nasului. Asta este situația în care vei apela la un chirurg plastician pentru o rinoplastie. Evident, există și situația când ai o problemă funcțională cu respirația. Atunci te adresezi fie chirurgului plastician, fie medicului orelist, fie unei echipe mixte în funcție de severitatea situației.
De cele mai multe ori, o rinoplastie este asociată și cu o septoplastie, o corecție a deviației de sept.”
La ce trebuie să ne așteptăm după o astfel de intervenție? Ce complicații pot apărea?
„Din păcate, de multe ori există și astfel de complicații. Deficitul sau lipsa mirosului și a gustului poate să apară, în situații foarte puține, probabil undeva la 1% din situații și cazuri, când avem o decolare foarte mare, în timpul intervenției chirurgicale, a mucoasei nazale când reparăm septumul. Atunci este posibil ca pacientul să rămână cu un deficit al gustului sau al mirosului, dar este o chestie reversibilă, care se poate rezolva în 3 săptămâni, maxim 3 luni de zile.
Rezultat nemulțumitor poate să existe, toate cărțile descriu o rată de reintervenție a rinoplastiilor care poate să ajungă și la 10-15%, la un an de zile post-operator. Motivul este că un rezultat final al rinoplastiei este abia la un an de zile.
Teoretic o faci o singură dată (n.r.- rinoplastia). Idealul este să vii, faci o rinoplastie primară și aia este. În situația în care ai o nemulțumire, ceva nu a mers bine, poți să apelezi să faci altă rinoplastie, o secundară, o terțiară. Cu cât numărul de intervenții este mai mare, cu atât rata de satisfacție este mai mică și complexitatea intervențiilor este din ce în ce mai mare.”
Cât de dureroasă este rinoplastia? În cât timp te refaci după intervenție?
„Rinoplastia nu doare. Sau cel puțin ce ne povestesc nouă pacientele, e mai mult o presiune la rinoplastie, o apăsare, dar nu este chiar o durere.
Teoretic, în 10 zile sau 2 săptămâni maxim ești pe cai mari din nou.
Situațiile cele mai frecvente în care apelezi la o rinoplastie, în afară de cele funcționale când ai o deviație de sept sau o sechele post-traumatică dintr-o lovitură, dintr-un accident, cele estetice în care apelăm doar de moft, pentru că le dorim, sunt fie că ai o hipertrofie a dosului de nas, adică o cocoașă, fie un vârf de nas foarte globulos, foarte rotunjit, nu este scheletizat, un vârf căzut. Cam astea sunt situațiile în care se apelează la o rinoplastie, dar nu sunt doar acestea.”
Ce categorie de pacienți nu poate beneficia de rinoplastie?
„Intră în categoria generală de contraindicațiilor estetice și sunt cei cu problemele sistemice, autoimune de compensate. tumori, cancere de compensate, în care intervenția estetică nu mai este o prioritate.
De fapt asta este regula de bază. Intervenția estetică nu este prioritatea. Mai întâi au un bilanț biologic corect și sănătos și după aceea poți să apelezi și la chirurgia estetică”, a explicat doctorul Khalid Al-Falah pentru emisiunea Sfat de Sănătate.