Sari la conținut

Colesterolul ridicat se transmite genetic? Ce este hipercolesterolemia familială?

colesterol ridicat

Hipercolesterolemia familială poate fi diagnosticată cu un test genetic. Acest lucru va dezvălui dacă aveți gena defectă care cauzează afecțiunea.

Tratament

Modificările stilului de viață, cum ar fi exercitarea și consumul unei diete sănătoase cu un conținut scăzut de grăsimi, sunt prima linie de apărare împotriva colesterolului ridicat. Recomandările specifice includ:

  • Reducerea cantității de grăsimi saturate din dietă la mai puțin de 30% din caloriile zilnice.
  • Consumul de 10 până la 20 de grame de fibre solubile pe zi. Sursele bune includ ovăz, mazăre, fasole, mere, citrice și morcovi.
  • Creșterea activității fizice.
  • Menținerea unei greutăți corporale sănătoase.

Cu hipercolesterolemie familială, medicul dumneavoastră vă va recomanda, de asemenea, să luați medicamente pentru a reduce nivelul colesterolului LDL. Medicamentul sau medicamentele specifice depind de diverși factori, inclusiv factorii de risc, vârsta, starea de sănătate actuală și posibilele efecte secundare.

Opțiunile obișnuite de medicamente includ:

  • Statine. Statinele – printre cele mai frecvent prescrise medicamente pentru scăderea colesterolului – blochează o substanță de care ficatul are nevoie pentru a produce colesterol. Acest lucru determină ficatul să elimine colesterolul din sânge. Statinele pot, de asemenea, să vă ajute corpul să resorbă colesterolul din depozitele acumulate pe pereții arterelor, inversând potențial boala coronariană.
  • Rășini care leagă acidul biliar. Ficatul dumneavoastră folosește colesterolul pentru a produce acizi biliari, o substanță necesară digestiei. Medicamentele colestiramină (Prevalite), colesevelam (Welchol) și colestipol (Colestid) scad colesterolul indirect prin legarea la acizii biliari. Acest lucru vă determină ficatul să utilizeze excesul de colesterol pentru a produce mai mulți acizi biliari, ceea ce reduce nivelul de colesterol din sânge.
  • Inhibitori ai absorbției colesterolului. Intestinul subțire absoarbe colesterolul din dietă și îl eliberează în fluxul sanguin. Medicamentul ezetimib (Zetia) ajută la reducerea colesterolului din sânge prin limitarea absorbției colesterolului din dietă. Zetia poate fi utilizat în combinație cu oricare dintre medicamentele cu statine.
  • Inhibitor de absorbție a colesterolului combinat cu statină. Medicamentul combinat ezetimibe-simvastatină (Vytorin) scade atât absorbția colesterolului alimentar în intestinul subțire, cât și producția de colesterol în ficat. Nu se știe dacă Vytorin este mai eficient în reducerea riscului de boli de inimă decât administrarea de simvastatină de la sine.
  • Medicamente injectabile. O nouă clasă de medicamente poate ajuta ficatul să absoarbă mai mult colesterol LDL – ceea ce scade cantitatea de colesterol care circulă în sânge. Food and Drug Administration a aprobat recent alirocumab (Praluent) și evolocumab (Repatha) pentru persoanele care au o afecțiune genetică care cauzează niveluri foarte ridicate de LDL. Aceste medicamente pot fi, de asemenea, utilizate pentru persoanele care au suferit atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale și care necesită scăderea suplimentară a nivelului lor de LDL. Aceste medicamente injectabile se administrează acasă o dată sau două ori pe lună.

Toleranța variază

Toleranța medicamentelor variază de la persoană la persoană. Efectele secundare raportate sunt dureri musculare, dureri de stomac, constipație, greață și diaree. Dacă decideți să luați medicamente care scad colesterolul, medicul dumneavoastră vă poate recomanda teste ale funcției hepatice pentru a monitoriza efectul medicamentului asupra ficatului.

Tratamentul pentru copii

Dieta și exercițiile fizice sunt cel mai bun tratament inițial pentru copiii cu vârsta de peste 2 ani care au colesterol ridicat sau care sunt obezi. Copiilor cu vârsta peste 10 ani li se pot prescrie medicamente care scad colesterolul, cum ar fi statinele, dacă au un nivel de colesterol extrem de ridicat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel