Sari la conținut

Cum recunoști un accident vascular cerebral? Vlad Ciurea: „În primele șase ore se poate interveni și îndepărta orice risc”

Accident vascular cerebral
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Accident vascular cerebral

Cum recunoști un accident vascular cerebral? Vlad Ciurea: „În primele șase ore se poate interveni și îndepărta orice risc”

Cea mai des întâlnită cauză a accidentului vascular cerebral este un cheag de sânge care blochează o arteră cerebrală. Ce se întâmplă, de fapt? Sângele nu mai irigă cu oxigen o anumită porţiune a creierului, iar aceasta „moare”.

Medicii spun că multe cazuri ar putea fi prevenite, dar românilor le lipsesc informaţiile. În cazul în care nu duce la deces, accidentul vascular poate produce dizabilităţi fizice sau mentale permanente.

Vlad Ciurea: „În primele șase ore se poate interveni și îndepărta orice risc”

Neurochirurgul Vlad Ciurea a prezentat pe scurt care sunt principalii factori care „obosesc” creierul.

„Sunt o serie de factori care obosesc creierul și de care tinerii noștri nu țin cont. Cum ar fi: tutunul, alcoolul, internetul, suprasolicitarea nervoasă (lucrul sub presiune, termenele-limită, graba de a face mai multe lucruri în același timp, agitația etc).

Alcoolul modifică metabolismul celulei nervoase și, evident, nu îi face bine! Niciuna din cele enumerate mai sus nu fac bine. Obosesc creierul. Și de la oboseală până la accident vascular cerebral nu este decât un pas!”, a scris preofesorul Ciurea pe contul său de Facebook.

Medicul neurochirurg Vlad Ciurea a vorbit și despre simptomele AVC-ului. De asemenea, a precizat că odată ce aceste simptome sunt recunoscute în primele șase ore după producerea accidentului vascular cerebral, se poate interveni cu succes.

„Câteva dintre semnele de care trebuie să ținem cont când sunt probleme: oboseala – senzația că nu ne mai putem ține pe picioare, senzație de nerecunoaștere a propriei mâini, dificultate în exprimare, tulburări de vedere… Vestea bună este că în primele șase ore se poate interveni și îndepărta orice risc.

Putem preveni multe dintre probleme dacă avem grijă de noi. Sunt chestiuni simple și la îndemâna oricui: apă, oxigen, odihnă, mâncare ușoară, plimbări în natură, discuții plăcute, muzică, zâmbet”, a mai spus dr. Ciurea.

Stroke warning signs and symptoms Royalty Free Vector Image

Cum recunoști un accident vascular cerebral. Formula FAST

Pentru a identifica rapid simptomele AVC te poți folosi de formula F.A.S.T., un test rapid prin care determini starea persoanei în pericol. Iată ce înseamna și in ce consta formula F.A.S.T., acronim pentru Face, Arms, Speech și Time:

F – Face (Față) – Roagă persoana să zâmbească. Dacă constați că fața este asimetrică sau că gura este căzută într-o parte, ar putea indica un AVC.

A – Arms (Brațe) – Roagă persoana să ridice ambele brațe deasupra capului. Cazul în care unul din membre este inert sau rămâne mai jos decât celalalt poate însemna un AVC.

S – Speech (Vorbire) – Roagă persoana în cauză să repete o simplă propoziție. Exemplu: „Mă duc pănă la magazin.” Poți distinge cu claritate ce spune? Dacă vorbeste ciudat, acest lucru ar putea indica un simptom AVC.

T – Time (Timp) – Oricare dintre simptomele de mai sus poate însemna apariția unui AVC. În acest caz, timpul este esențial, așa că sună DE URGENȚĂ la 112!

Spune-i persoanei care preia apelul că suspectezi un accident vascular cerebral, comunicându-i și ora la care ai descoperit primele simptome AVC.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel