Din cuprinsul articolului
Umflarea picioarelor este o manifestare care determină inflamarea picioarelor și a gleznelor, numită în termeni medicali și edem. Edemul poate fi cauzat de o multitudine de factori inofensivi, însă acesta poate semnala și probleme grave de sănătate.
Edemul de la nivelul picioarelor este, adesea, provocat de stilul de viață sedentar și de alimentația bogată în sare. Umflarea picioarelor este o manifestare ce apare frecvent în timpul sarcinii, însă, izolat, poate semnala și afecțiuni mai grave.
Factori care pot determina umflarea picioarelor
- stilul de viață sedentar și statul în aceeași poziție pentru o perioadă îndelungată de timp, în special în șezut
- purtarea unor pantofi incomozi sau strâmți
- retenția de apă
- dieta bogată în sare
- supraponderabilitatea
- sarcina
- simptom premenstrual
Aceștia sunt factori care nu implică un risc crescut asupra sănătății. Cu toate acestea, pot cauza disconfort și este indicat să faci anumite schimbări pentru a ameliora simptomele.
Pe de altă parte, umflarea picioarelor poate semnalași afecțiuni mai grave de sănătate, precum:
- leziuni ale piciorului sau gleznei
- insuficiență renală
- insuficiență hepatică
- insuficiență cardiacă
- insuficiență
- infecții cauzate de diabet
- edem limfatic
- tromboza
- trombofilita
De asemenea, mai există și alte motive pentru umflarea picioarelor, precum administrarea unor medicamente și tratamente, precum laxativele, medicamentele cu hormoni, inclusiv steroizii.
Cum poți ameliora simptomele?
In prima faza, picioarele si gleznele umflate se pot trata cu usurinta acasa, insa daca simptomul persista si este insotit si de durere se recomanda o vizita la medic pentru analize amanuntite.
Un bun tratament pentru picioarele umflate este cufundarea acestora in apa in care s-a dizolvat sare de mare sau in apa cu otet de mere sau aplicarea bandajelor cu otet de mere dizolvat in apa.
Masajul este un remediu excelent pentru picioarele umflate, alaturi de dusurile scotiene pe zona membrelor inferioare, adica alternarea apei calde cu apa foarte rece. Pentru masaj se recomanda alegerea unui gel adecvat edemului, de preferat pe baza de mentol, care sa detensioneze rapid, sa relaxeze si sa ofere un confort sporit picioarelor.
Deopotriva se recomanda a se tine in fiecare seara, timp de 10 minute, picioarele ridicate deasupra abdomenului, aceasta metoda favorizand intoarcerea cu usurinta a fluxului sangvin catre inima.
Pe de alta parte, se recomanda o dieta saraca in sare si consumarea ceaiurilor diuretice, dar si a unei cantitati mai mari de apa.
Daca obezitatea este cauza, atunci scaderea in greutate va fi cel mai eficient remediu.
De asemenea, miscarea fizica aduce o contributie remarcabila in prevenirea si tratarea picioarelor umflate, scrie Doza de Sănătate.