Din cuprinsul articolului
Un studiu recent atestă faptul că anumite persoane sunt mai rezistente împotriva coronavirusului. Acestea sunt mai puțin susceptibile de a se îmbolnăvi de Covid-19 și, de asemenea, au mai puține riscuri de a dezvolta o formă severă de boală care necesită spitalizare și ajutor medical de specialitate.
Potrivit studiului publicat în Jama Network, persoanele care nu suportă anumite gusturi par să fie mai protejate împotriva coronavirusului. De fapt, acest studiu a descoperit că persoanele care sunt foarte sensibile la gustul amar sunt asociate cu o susceptibilitate redusă în fața virusului.
Persoanele sensibile la gustul amar, mai rezistente împotriva coronavirusului
Persoanele care sunt foarte sensibile la gustul amar au un risc mai scăzut de a dezvolta forme grave de boală, care necesită spitalizare. De asemenea, aceste persoane au avut simptome de COVID-19 timp de doar aproximativ cinci zile, comparativ cu o medie de 23 de zile.
Exact cum sau chiar dacă gustul afectează riscul COVID-19 nu este pe deplin înțeles, dar cercetătorii au o teorie.
Receptorii gustului amar – inclusiv unul numit T2R38 – se găsesc în papilele gustative ale limbii fiecăruia dintre noi.
„Când T2R38 este stimulat, acesta răspunde producând oxid nitric pentru a ajuta la uciderea sau prevenirea replicării ulterioare a virusurilor în mucoasa respiratorie”, a declarat cercetătorul Dr. Henry Barham, specialist ORL-ist. Aceste mucus de pe membrane acoperă sistemul respirator și oferă un punct de intrare pentru viruși, inclusiv SARS-CoV-2, care cauzează COVID-19.
Acest studiu a inclus aproape 2.000 de persoane (cu vârsta medie de 46 de ani) a căror capacitate de gust a fost testată folosind benzi de hârtie. Toate aceste persoane au fost testate înainte de a avea COVID-19, deoarece boala le-ar fi putut compromite simțul gustului și mirosului.
Participanții au fost încadrați trei grupuri: non-gust, super-gust și cei cu gust mediu.
Cei cu non-gust sunt oameni care nu pot detecta deloc anumite arome amare. Cei cu super-gust, pe de altă parte, sunt extrem de sensibili la amărăciune și o pot detecta la niveluri extrem de mici. Cei cu gust mediu se află undeva între cele două extreme.
În timpul studiului, 266 de participanți au testat pozitiv pentru COVID-19. Ce cu non-gust au fost mult mai predispuși la infectare decât cei cu super-gust și au avut și mai multe șanse de a avea COVID-19 sever.
Cei cu gust mediu au prezentat simptome ușoare până la moderate ale COVID-19, care deseori nu necesită spitalizare.