Sari la conținut

Cum discutăm cu părinții despre plasarea acestora într-un cămin de bătrâni?

Nevoia de a transfera un membru din familie într-un spațiu locativ nou, destinat îngrijirii specializate a seniorilor, aduce cu sine o presiune extrem de mare și multe îndoieli legate de luarea celei mai bune decizii. Cu siguranță, decizia de a-l plasa într-un azil de bătrâni este justificată atunci cînd acesta nu mai poate trăi singur și tu ești departe sau nu îl poți ajuta.

Dar cum procedezi dacă părintele tău este rezistent la schimbare, cum îl convingi că această mutare este în interesul lui?

Primul pas este să începi un proces de căutare a unui centru pentru îngrijirea bătrânilor, precum și de  documentare temeinicăși analizarea cu mare atenție a tuturor opțiunilor pe care le ai la dispoziție.

Cum începi conversația?

Pune accentul pe punctele forte

Există multe beneficii pentru stilul de viață și sănătatea părinților dacă alegi ca ei să fie plasați într-un cămin de bătrâni, aceștia putând trăi cât mai independent posibil, cu sprijinul și grija de care au nevoie.

Nu o „casă a bătrânilor”. Mulți părinți și persoane în vârstă au prejudecăți despre căminele de bătrâni, însă serviciile din acest domeniu au evoluat extrem de mult în ultimele decenii. Este posibil ca părintele tău să nu fie pe deplin conștient de toate opțiunile disponibile care pot contribi la îmbunătățirea calitatății vieții.

Noi prieteni. Comunitățile din centrele pentru seniori se concentrează în jurul interacțiunii sociale, având mesele la comun, activități de grup antrenante și mult spațiu deschis pentru a discuta cu alți rezidenți și a-și face noi prieteni.

Dotări specifice. Varietatea facilităților oferite în diferite centre de senioripornesc de la cinematografe la bucătării proprii, de la piscine la mese de biliard sau bibliotecă, așadar poți găsiți facilități care să se potrivească personalității și preferințelor părintelui.

Programul activităților.Personalul nostru planifică un calendar complet de evenimente și activități zilnice pentru a distra și a implica în mod activ membrii noștri. Când viziteziun azil, întreabă despre varietatea de evenimente și activități și cere să vedeți calendarul.

Asistență medicală 24/7. Personalul căminului nostru oferă asistență completă pentru satisfacerea nevoilor personale și medicale ale rezidenților. Seniorii au acces la consultații la medici specialiști și medicină de familie. Cu alte cuvinte, dacă persoana dragă ție simte că are nevoie de un medic, va avea acces imediat la o consultație de specialitate și la cele mai bune condiții de îngrijire bătrâni.

Liniște sufletească. Familiile petrec atât de mult timp, energie și stres îngrijorându-se cu privire la sănătatea și siguranța unui părinte care locuiește singur. Mutarea părintelui într-o facilitate de îngrijire vârstnici poate oferi o ușurare semnificativă și liniște sufletească.

Cum să porți conversația cu părintele tău?

Cât de receptiv este părintele tău atunci când vorbește despre situația lui, de limitările și stilul lui de viață? Înainte de a începe conversația cu acesta, amintiți-vă că mutarea poate fi extrem de copleșitoare și incomodă pentru părintele tău.

  1. Fii înțelegător

Părintele tău poate fi îngrijorat de pierderea independenței sau pur și simplu simte că îi este foarte greu să își părăsească casa în care locuiește și în care se simte confortabil. Fii răbdător și ascultă-i motivele în timp ce discutați despre această tranziție.

  1. Fii clar

Părintele tău s-ar putea simți ca o povară cel puțin financiară sau poate crede că este mai simplu pentru toată lumea să rămână în casa lui. Însă este posibil ca acest lucru să provoace familiei tale mai mult timp, cheltuială și stres pentru a-și satisface nevoile într-o continuăevoluție ale acestuia. Fii blând, dar clar cu privire la situația actuală și la preocupările tale pentru bunăstarea lui.

  1. Decideți ca familie

Fii pregătit ca ideea mutării părintelui tău să fie primită cu sentimente de vinovăție și negare, ceea ce face ca procesul să fie și mai dificil. Dacă părintele tău are un soț în viață, decizia poate fi deosebit de delicată, dar și mai complicată. Așadar, implicarea tuturor membrilor din familie în discuție poate fi utilă.

  1. Implicat în proces

În cazul în care acest lucru este posibil, cercetează opțiunile împreunăcu părintele tău. Află ce este cel mai important pentru el (mâncare, activități, facilități, personal), astfel încât să fie fericit și confortabil cu locul ales.

  1. Faceți un tur

Cea mai bună modalitate prin care părintele tău poate înțelege cum se simte într-un centru de senori și avantajele pe care le va avea acolo este de a programa o vizită. Părintele tău se poate întâlni cu personalul și cu alți rezidenți, poate viziona bucătăria, poate vizita un apartament, poate rămâne pentru o activitate și poate avea o idee despre ceea ce ar însemna să trăiască acolo.

  1. Purtați o conversație continuă

Începeți discuția despre îngrijirea pe termen lung mult mai devreme decât crezi că va fi nevoie. Dacă părintele tău este rezistent, o singură conversație se poate simți ca o confruntare, însă mai multe discuții purtate cu calm și blândețe de-a lungul timpului îl pot convinge mai ușor.

Familiile pot apela la o instituție specializată unde personalul este calificat și se adaptează ușor fiecarei situații indiferent de gradul de dificultate întâlnit. Experiența unui asemena instituții nu face decât să sprijine familiile și seniorii lor înaceastă încercare. Decizia de a muta persoana draga într-un camin de bătrâni poate fi o decizie multe mai ușoara, iar cu un ajutor din partea persoanelor specializate dintr-o asemena instituție tranziția va fi mult mai ușoară.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel