De prea multe ori, estetica tinde să anihileze sănătatea, ajungând câteodată să apelăm la diete „minune“ sau la perioade crunte de înfometare doar pentru a fi în „trend“. Însă, este doar o falsă iluzie care ne autodistruge; ne amăgim cu rezultate pe o mică perioadă de timp dar, „à la longue“, vom avea tot noi de suferit.
Nici genul ăsta de abordare, nici resemnarea bazată pe ideea că pur şi simplu aşa suntem noi construiţi, nu ne aduc niciun beneficiu real.
Nimeni nu e construit supraponderal sau subponderal şi niciun fel de regim fulger nu va schimba asta. Silueta voastră nu s-a schimbat peste noapte până la greutatea actuală şi nu se va schimba la loc mai repede decât este normal pentru metabolismul propriu. Se va modifica însă în funcţie de cât de repede sunteţi dispuşi să adăugaţi în dieta voastră alimente cât mai sănătoase. Cu cât sunteţi mai motivaţi, cu atât rezultatele vor fi mai spectaculoase şi mai de durată.
Trebuie să realizaţi că viaţa nu are cum să fie formată dintr-un şir nesfârşit de frustrări, restricţii şi înfometări… Nici psihic, nici fizic nu ne putem supune la un stres atât de puternic în mod repetat doar ca să trăim cu iluzia unor rezultate de moment şi să ne lovim mereu de eşecuri însoţite de dezamăgire şi învinovăţire.
Dieta personalizată este exact ceea ce vă trebuie: un mod de viaţă, obţinerea echilibrului în tot, conştientizarea faptului că puteţi mânca absolut orice dar şi de a învăţa când, cum şi în ce combinaţie să ne bucurăm de fructul oprit.
Setul de analize necesare începerii programului de Dietă Personalizată este compus din:
– grupa sanguină + RH; HLG + FL;
– TGL;
– colesterol total, HDL, LDL; glicemie;
– calciu total + calciu ionic ; Mg , Zn, Na, K seric, Fier seric (Fe); VSH;
– fibrinogen;
– Uree + Acid Uric; creatininå;
– TGO, TGP; Proteine Totale;
– Tiroida T3 – T4 – TSH; T3 Urina;
– sumar urină; proteinurie; calciurie.
Reţete de la Dr. Dr. Vera Daghie pentru cele 3 mese principale
Mic dejun
Sandvicimediteranean cu TON |
INGREDIENTE:2 felii pâine secară/
neagră prăjite 2-3 frunze salată verde sau câteva frunze rucola 100-125 g ton în suc propriu 60-70 g brânză degresată vaci + mărar tocat 1 castravete murat tăiat fâşii subţiri rondele de lămâie |
SOS DE PÅTRUNJELPENTRU PEªTE:
1 legătură pătrunjel proaspăt tocat 3-4 căţei usturoi pisaţi sucul de la 1 lămâie coaja rasă (pe răzătoarea cea mai mică) de la 1 lămâie vf. oregano, sare după gust |
Se ung feliile de pâine cu brânza degresată de vaci amestecată cu mărarultocat. Deasupra se pun frunzele de salată verde sau rucola, peste care se
pune tonul mărunţit cu furculiţa. Se pun şi fâşiile de castravete murat şi 2-3 rondele de lămâie. Acest sandvici este un dejun consistent şi deşi combinaţia nu este ideală (carne-pâine), poate reprezenta excepţia „fericită“ a săptămânii. PROPRIETĂŢiLE TONULUI: • prin intermediul acizilor omega-3, tonul scade tensiunea arterială, previne bolile cardiovasculare, boala Alzheimer şi are un efect pozitiv asupra capacităţii de învăţare şi concentrare; • tonul este o sursă excelentă de proteine; • tot acizii omega-3 s-au dovedit a proteja plămânii (împotriva astmului bronşic) şi articulaţiile; • tonul este o sursă importantă de acid folic şi vitamina B. |
SFATUL MEU! |
Consumaţi peşte gras (somon, ton, macrou) de minim 2 ori/săptămânădeoarece grăsimile conţinute sunt extrem de benefice pentru sănătatea
dumneavoastră. Gătiţi-l la cuptor, aburi, grătar, sau pur şi simplu faceţi salate rapide şi săţioase. |
TONUL se găseşte în apele calde ale Oceanului Atlantic şiOceanului Pacific. Face parte din familia macroului. |
*ŞTIAŢI CĂ: |
De ce TON?Pentru că tonul are o
carne sånåtoaså, uşor de digerat şi mai slabå decât alte varietăţi de peşte oceanic. |
• tonul e de preferat la conservă/congelatdeoarece tonul proaspăt, în contact cu aerul,
va fi alterat atât ca aromă, culoare, şi conţinut nutritiv? • cei mai mari consumatori de ton din lume sunt Thailanda, SUA, Japonia? |
Prânz: Ruladă de porc umplută
INGREDIENTE:
– 400-450 g muşchi de porc
– 1 fir praz tăiat rondele de aproximativ 0,5 cm
– 250-300 g ciuperci tăiate mărunt
– 1 căpăţână usturoi
– 2-4 fire ceap verde tocate mårunt
– 1 dovlecel (cu tot cu coajă) cubuleţe mici
– 1 legătură mărar tocat mărunt
– sare, piper, praf de rozmarin
– 3-4 boabe ienibahar
– 3-4 seminţe fenicul
– 3-4 boabe piper verde
– 10-15 g unt
– 2-3 frunze dafin
– apå
Mod de preparare:
Carnea se spală bine, se curăţă de toate nervurile sau pieliţele de grăsime
şi se taie pe jumătate pentru a o putea umple. Se bate cu ciocanul de şniţele
pe ambele părţi, se presară cu sare, piper şi rozmarin şi se lasă pe un platou.
În untul topit în teflon/wok se pun deodată: dovlecelul, prazul, ciupercile,
usturoiul şi ceapa verde, potrivite de sare şi piper; se dau la foc iute
amestecând continuu pentru aproximativ 5-7 min. Se opreşte focul şi se pun
mărarul, boabele de piper şi ienibahar, seminţele de fenicul şi se lasă totul
acoperit 10-15 min.
Se amestecå totul bine şi, cu această compoziţie se umple carnea. Se
rulează, se leagă cu o aţă alimentară şi se pune într-o tavă cu apă şi
2-3 frunze de dafin zdrobite în palmă. Se dă la cuptorul preîncins la 180°C
pentru aproximativ 40-45 min având grijă să stropim friptura cu apă din când
în când (dacă e cazul, mai putem adăuga apă).
Acest fel principal de mâncare poate reprezenta un dejun consistent dar şi
permisiv (din punct de vedere nutriţional).
PROPRIETĂŢILE CĂRNII DE PORC:
• în cantităţi moderate, carnea de porc reprezintă o sursă de energie;
• reprezintă o sursă de vitamine şi minerale: fier, magneziu, potasiu,
fosfor, zinc şi multe vitamine din grupa B: vitamina B6, B12, acid
nicotinic, riboflavină etc.;
• are efecte benefice asupra pielii, ochilor, sistemului nervos, oaselor şi
performanţelor intelectuale;
• asigură o mai bună imunitate organismului prin conţinutul de
antioxidanţi.
ATENŢiE! Negătită, carnea de porc poate fi purtătoare de paraziţi şi
boli latente: trichinela care poate fi chiar şi fatală dacă nu e tratată la timp.
Consumată în cantitate crescută duce la creşterea colesterolului total (CT).
De ce CARNE DE PORC?
Pentru că o cantitate moderatå de muşchi de porc are acelaşi aport nutriţional ca un piept de
pui fără pieliţă.
• 100 g carne de porc asigură:
– 15% din necesarul zilnic de fier
– 30% din necesarul zilnic de zinc
Cină
Salată de CRUDITĂŢI |
INGREDIENTE:1 rădăcină de ţelină
2 morcovi 1-2 mere 4-5 mieji nucă tocaţi foarte mărunt 3-4 fire ceapă verde tocate mărunt 1 lingură seminţe pin |
DRESSING:1 lingură muştar
zeamă lămâie (după gust) vf. sare, vf. piper 100-200 g cremă iaurt |
Ţelina curăţată de coajă, merele şi morcovii se dau pe răzătoare. Seamestecă cu restul ingredientelor, se omogenizează bine cu dressingul şi se
ornează cu frunze proaspete de pătrunjel. Această salată poate fi consumată pe post de cină destul de consistentă, săţioasă, lipsită de grăsimi rele şi admisă şi în diabetul zaharat. Miezul de nucă reduce nivelul colesterolului şi dă o savoare unică acestei salate. Atenţie însă: miezul de nucă trebuie să fie crud, şi nu trebuie să depăşească acea cantitate recomandată! PROPRIETĂŢILE ŢELINEI: • scade tensiunea arterială, atenţie! • conţine 8-10 tipuri de compuşi care luptă împotriva cancerului; • conţine: vitaminele A, B1, B2, B6, C; • conţine: potasiu, acid folic, calciu, magneziu, fier, fosfor, sodiu; • conţine aminoacizi esenţiali. Sucul de ţelină este foarte util fiindcă: • scade aciditatea; • acizii fenolici din ţelină au rol în oprirea dezvoltării celulelor tumorale; • scade eficient atât colesterolul total, cât şi colesterolul „rău“ (LDL); • substanţele cumarine conţinute de ţelină previn formarea şi dezvoltarea cancerului de colon şi stomac; • ajută la scăderea în greutate, fiind un aliment cu calorii negative şi asigurând o senzaţie de saţietate precoce. |
SFATUL MEU! |
Ţelina este o legumă de la care se poate folosi absolut TOTUL: de laseminţe până la frunze, de la rădăcină până la tije. NU ezitaţi s-o folosiţi în
bucătărie. Folosiţi-o în stare crudă, în salate! Folosiţi fără reţinere sucul de ¡elină care este un medicament crud! |
ŢELINA, alături de alte „verdeţuri“ e cunoscută încă de pevremea dacilor, fiind utilizată ca aliment şi medicament. |
De ce ŢELINă?Pentru cå face parte din
grupa alimentelor extrem de bogate în fibre pentru care corpul va consuma mai multe calorii în timpul digestiei decât va extrage din aliment. |
* ŞTIAţI Că: |
• ţelina poate reduce sensibilitatea organismuluila arşiţa din timpul verii?
• este recomandată în puseurile de hipertensiune arterială ori în atacuri cerebrale din timpul verii? • frunzele şi seminţele de ţelină sunt folosite în încetinirea procesului de îmbătrânire? |