Din cuprinsul articolului
Stomacul este o structură asemănătoare unui sac în zona abdominală care are o suprafață mucoasă în interior, prin care trec alimentele. Această mucoasă ar putea fi perturbată de diferite afecțiuni – cele mai frecvente fiind ulcerul de stomac și cancerul de stomac. Este vital să înțelegem diferența dintre cele două.
Cauze ale ulcerului de stomac
- Stomacul produce propriul acid care ajută la digestie, dar atunci când acesta este produs în cantități excesive, atunci mucoasa poate fi erodată, expunând țesuturile interioare alimentelor.
- Acest lucru irită în continuare mucoasa, provocând ceea ce este cunoscut sub denumirea de ulcer gastric sau peptic (deoarece acidul produs este acidul peptic).
- În majoritatea cazurilor de ulcer de stomac, există și prezența Helicobacter pylori.
Cum este cauzat cancerul de stomac:
- Cancerul de stomac, la fel ca alte tipuri de cancer, apare din cauza producției excesive de celule din cauza mutației, care este agravată de factori de risc, inclusiv istoricul familial și stilul de viață.
- Cancerul de stomac este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer care afectează bărbații mai mult decât femeile, adenocarcinomul și limfomul fiind cele mai frecvente tipuri.
- Acestea se dezvoltă în căptușelile interioare ale stomacului și se răspândesc treptat în țesuturile adiacente.
- În funcție de gradul de răspândire, acestea pot avea diferite etape.
- Dacă celulele canceroase se răspândesc prin sânge către alte părți ale corpului unde sunt implantate și continuă să se dezvolte, acesta este cunoscut sub numele de cancer metastatic.
Simptome
Atât ulcerul de stomac, cât și cancerul de stomac pot avea simptome similare. Acestea sunt:
- Durere severă la nivelul abdomenului superior
- Senzație de balonare
- Arsuri la stomac
- Indigestie
- Pierderea poftei de mâncare
- Greață și vărsături
- Sânge în vărsături
Ambele pot produce sângerări, care pot duce la vărsături sângeroase sau scaune sângeroase. Această pierdere de sânge poate fi cronică și poate provoca anemie. O persoană care suferă de cancer se poate confrunta și cu pierderea în greutate și poate suferi de oboseală cronică, bătăi rapide ale inimii și stare de slăbiciune.
Diagnostic: endoscopia
Endoscopia digestiva superioara reprezinta metoda prin care se examineaza esofagul, stomacul si duodenul. Examinarea se realizeaza cu ajutorul unui endoscop – un tub flexibil, de calibru redus, care se introduce in cavitatea bucala si de aici in esofag, stomac, duoden, fara a jena respiratia. Inaintea endoscopiei, vi se va prezenta aparatul folosit si vi se va explica in ce consta investigatia. Veti fi culcat(a) pe partea stanga pe pat si o piesa bucala va fi introdusa in cavitatea bucala pentru a preveni lezarea endoscopului.
Medicul care efectueaza endoscopia digestiva superioara vede toate detaliile anatomice si eventualele leziuni, ele putand fi fotografiate sau inregistrate (dupa caz). In timpul endoscopiei, daca exista indicatie, se pot lua biopsii. Fragmentul de biopsie se poate preleva daca exista leziuni sau pentru depistarea infectiei cu Helicobacter pylori. Testul pentru Helicobacter pylori este un test rapid cu rezultatul la 15 – 30 minute dupa manevra.
Tratament
Iată cum puteți trata ulcerele de stomac și cancerul de stomac:
- Ulcerele de stomac pot fi tratate cu un curs de antibiotice pentru a controla infecția de la H. Pylori. Acest lucru este adesea completat de antiacide pentru a reduce producția de acizi și a elibera stomacul de efectele iritante ale acizilor.
- Tratamentul pentru cancerul de stomac ar depinde de gradul de cancer – se folosesc de obicei medicamente, radioterapie, intervenții chirurgicale sau o combinație a celor de mai sus.
- În ambele cazuri, medicul ar recomanda, de asemenea, unele modificări ale dietei pentru a ajuta stomacul să se vindece.
Cunoașterea mai multor detalii despre aceste două boli ajută la identificarea problemei într-un stadiu incipient, astfel încât problema să poată fi depistată și tratată devreme fără a fi nevoie de tratamente complicate. Acest lucru îmbunătățește și prognosticul după tratament.