Sari la conținut

Caști excesiv? Iată ce se poate ascunde în spatele unui simplu căscat. Unele simptome nu trebuie ignorate!

cascatul excesiv
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Test de depistare a psihopaților

Când cineva căscă în mod repetat, este deseori interpretat ca fiind somnoros sau plictisit. Căscatul este modul în care organismul răspunde la niveluri reduse de oxigen, care este direct legat de nivelurile de energie. C

Căscând, corpul preia cantități crescute de oxigen decât respirația normală și ajută persoana să se simtă energică și trează. Acest lucru se întâmplă adesea atunci când cineva este obosit sau somnoros sau uneori plictisit și nu este interesat de ceea ce se întâmplă în jurul lor (discuție sau activitate). Este, de asemenea, un fapt binecunoscut că căscatul este contagios și, atunci când o persoană dintr-un grup căscă, și alții o fac, adesea neintenționat. De asemenea, se crede că căscatul răcește temperatura creierului.

Se spune că o persoană căscă excesiv dacă căscă mai mult de o dată pe minut. Deși este adesea benignă și nu este o afecțiune gravă, aceasta poate fi o indicație a afecțiunii medicale subiacente și, prin urmare, necesită atenție dacă continuă să fie o problemă obișnuită.

Ce este, de asemenea, important este să căutați simptome asociate care pot indica o problemă de bază. De exemplu, persoanele cu insomnie pot căscă în exces și au, de asemenea, tulburări de somn, niveluri reduse de energie, lipsă de concentrare și atenție etc.

Unele dintre afecțiunile medicale care ar putea prezenta un căscat excesiv sunt discutate mai jos.

Tulburări de somn: Cu orele de lucru care se întind dincolo de normă și timpul petrecut în fața ecranelor crescut, modelele de somn ale celor mai mulți oameni s-au schimbat și nu există un ciclu fix de somn-veghe. Acest lucru cauzează adesea somnolență în timpul zilei, oboseală, dificultăți de concentrare și lipsă de atenție. Deși aceasta poate fi o problemă temporară, ea poate deveni și o problemă cronică. Persoana ar trebui să fie obligată să țină un jurnal de somn și să corecteze momentele de somn.

Depresie și anxietate: indiferent dacă o persoană este anxioasă sau deprimată de ceva, ritmul cardiac, respirația și nivelurile de stres sunt modificate. Acest lucru menține persoana trează noaptea și, de asemenea, îl face să căscă excesiv în timpul zilei. Atât anxietatea, cât și depresia nu lasă o persoană să doarmă normal, crescând astfel și căscatul. Medicamentele utilizate pentru tratarea acestor afecțiuni induc, de asemenea, căscatul.

Probleme de inimă: nervul vag merge de la baza creierului până la trunchi și mai jos, iar dacă este stimulat, acest lucru poate provoca căscat excesiv. Această afecțiune este cunoscută sub numele de reacție vasovagală, unde nervul este hiperactiv provocând o scădere a ritmului cardiac și respirație. La rândul său, acest lucru crește căscatul într-un efort de a pompa mai mult oxigen și de a crește acești doi parametri. Crizele cardiace se prezintă, de asemenea, cu căscat excesiv.

Temperaturi reci: Când se află într-un loc rece, o persoană căscă într-un efort de a lua mai mult oxigen și de a se încălzi.

Convulsii: Formele ușoare de convulsii se pot prezenta ca somnolență, după cum se indică prin căscat excesiv.

Căscatul excesiv, deși inofensiv, poate fi uneori indicativ al unei afecțiuni de bază mai grave. Deci, dacă o persoană căscă excesiv pentru o lungă perioadă de timp, nu ar trebui ignorată.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel