Sari la conținut

Simptomele cheagului de sânge: Cum să știți dacă aveți unul în funcție de localizare?

formarea cheagurilor de sânge

Ce este un cheag de sânge? Este un grup de celule și proteine din sânge. Un cheag ajută la încetinirea sângerării atunci când sunteți rănit. De obicei se dizolvă pe măsură ce te vindeci. Dar dacă nu, sau dacă se formează atunci când nu este nevoie, se poate înfunda sau bloca complet un vas de sânge.

Ce probleme poate cauza un cheag de sânge?

Un cheag de sânge neașteptat poate duce la probleme grave și chiar la moarte.

Prezența unui cheag de sânge într-o arteră, vă poate provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Dacă se întâmplă să se regăsească într-o venă, puteți simți durere și umflături.

Un cheag adânc în corpul dumneavoastră se numește tromboză venoasă profundă (TVP).  Atunci când avem un cheag de sânge într-unul dintre plămâni este o embolie pulmonară (PE). Ambele situații reprezintă o urgență medicală.

Ce trebuie să știți?

Puteți forma un cheag de sânge atunci când aveți o ruptură de os sau atunci când suferinți o întindere musculară. Dar uneori este posibil să aveți un cheag fără a se fi întâmplat ceva anume. Există șanse mari de apariție a unui cheag și dacă:

  • Ați suferit o intervenție chirurghicală sau ați stat într-un singur loc pe un zbor lung de câteva ore
  • Sunteți supraponderali sau obezi
  • Aveți diabet zaharat sau colesterol ridicat
  • Aveți peste 60 de ani

Semne ale prezenței unui cheag de sânge

Umflături

Când un cheag încetinește sau oprește fluxul de sânge, se poate acumula în vas și îl poate umfla. Dacă se întâmplă la nivelul piciorului sau gambei, este adesea un semn al TVP. Dar poți avea și un cheag în brațe sau în burtă. Chiar și după ce dispare, una din trei persoane are încă umflături și uneori durere și răni datorate deteriorării vaselor de sânge.

Culoarea pielii

Dacă un cheag vă blochează venele în brațe sau picioare, acestea pot părea albăstrui sau roșiatice. De asemenea, pielea dvs. poate rămâne decolorată de la deteriorarea vaselor de sânge după aceea. Un PE în plămâni vă poate face pielea palidă, albăstruie și îngroșată.

Durere

Durerea bruscă și intensă a pieptului ar putea însemna ca cheagul s-a rupt și a provocat un PE. Sau ar putea fi un semn că un cheag în artera ta v-a provocat un atac de cord. Dacă da, s-ar putea să simțiți și durere în braț, mai ales în stânga. Un cheag de multe ori doare acolo unde este localizat, ca în partea inferioară a piciorului, stomacului sau sub gât.

Probleme de respirație

Acesta este un simptom grav. Ar putea fi un semn că aveți un cheag în plămâni sau inimă. Acest simptom vine cu transpirație abundentă sau stări de leșin.

Simptome în funcție de localizarea cheagului de sânge

Localizare: Plămâni

Un cheag vă poate da diferite simptome în funcție de locul în care se află. Un PE vă poate oferi un puls rapid, dureri în piept, tuse sângeroasă și dificultăți de respirație. Du-te imediat la spital dacă resimți aceste simptome.

Inima

Acest lucru se poate simți similar cu un cheag în plămâni. Dar dacă este un atac de cord, s-ar putea să simțiți și greață și amețeală, împreună cu durerea toracică. Oricum, sunați la 112 sau ajungeți imediat la spital.

Creier

Presiunea crește atunci când sângele nu poate curge normal. Un blocaj sever poate duce uneori la accident vascular cerebral. Fără oxigen din sânge, celulele creierului încep să moară în câteva minute. Un cheag în creier poate provoca dureri de cap, confuzie, convulsii, probleme de vorbire și slăbiciune, uneori doar pe o parte a corpului.

Stomac

Venele blocate in stomac sau in esofag se pot rupe si pot avea loc scurgeri de sânge, ceea ce poate produce deteriorarea organismului. Pacientul poate avea scaune sau poate vomita sânge, conținutul fecalelor fiind de culoare neagra si având un miros neobișnuit de deranjant.

Rinichi

Se mai numesc si tromboza venoasa renala, si se dezvolta in special in rândul adulților. De obicei nu produce simptome, decât atunci când se sparge si o bucățica din cheag ajunge in plămâni. Atunci când apar simptomele, acestea sunt greața, temperatura, voma si sânge in urina.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel