Sari la conținut

Aceast ceai tratează ficatul gras, dar și alte afecțiuni! Este ca o mină de aur! Cum se prepară?

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Anghinare

Consumul unui pahar de ceai e anghinare nu este cea mai obișnuită cale pentru o băutură de relaxare, însă este surprinzător de bună pentru sănătatea dumneavoastră generală.

Ce este ceaiul de anghinare?

Ceaiul de anghinare este un ceai pământesc și benefic preparat din frunze, tulpină și rădăcini ale plantei de anghinare. Cunoscut științific sub numele de Cynara scolymus, majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu anghinare doar ca aperitive sau le place să mănânce inimile de anghinare murată.

Ideea de a prepara un ceai cu această legumă neobișnuită datează de mii de ani, din vechii greci și romani, și rămâne un remediu natural pentru multe probleme de sănătate.

Planta de anghinare este recunoscută pentru beneficiile pe care le are în special asupra ficatului, sănătății inimii și a nivelului de colesterol.

Gustul ceaiului de anghinare este neașteptat de plăcut, cu o aromă dulce fină, destul de subtilă. În ciuda dulceței, există o notă pământească pe care unii oameni încearcă să o acopere cu un pic de îndulcitor natural. Oricum ai alege să-l prepari, acest ceai unic poate avea efecte  impresionante asupra sănătății.

Compoziția și valorile nutritive ale anghinarei

Anghinarea se cultivă în special pentru frunzele sale care au un conținut de aproximativ 0,2-0,3% cinarina (un puternic antioxidant cu actiune hepatoprotector), pentru principiile amare azulenogene care ajută în detoxifierea ficatului, pentru enzime, sărurile de potasiu, magneziu s.a. Fiind asemanatoare cu un ciulin, anghinarea are 80% apă, restul ingredientelor fiind reprezentate de:

  • proteine ​​- aproximativ 4%;
  • grăsimi – aproximativ 0,1%;
  • carbohidrați – aproximativ 15%.

Conform USDA National Nutrient Database  o anghinare medie de aproximativ 120 g conține:

  • Valoare nutritivă – 60 kcal;
  • Proteine – 4 g;
  • Carbohidrați – 19 g;
  • Fibre – 9,1 g;
  • Calciu – 76 mg;
  • Fier – 2,2 mg;
  • Potasiu – 595 mg;
  • Sodiu – 160 mg;
  • Fosfor – 12% din DZR (doza zilnica recomandata);
  • ​Vitamina A – 267 UI;
  • Vitamina C – 25% din DZR;
  • Vitamina K – 24% din DZR;
  • Vitamina B1 – 6% din DZR;
  • Vitamina B2 – 5% din DZR;
  • Vitamina B3 – 7% din DZR;
  • Vitamina B6 – 11% din DZR;
  • Vitamina B9 – 22% din DZR.

Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului de anghinare

Anghinarea are proprietăţi detoxifiante și, totodată, stimulează secreţia biliară datorită unor substanțe precum ciarina. Partea comestibilă a plantei are o concentraţie redusă a acestei substanţe, cea mai mare parte a ei găsindu-se în tulpină și în frunze.

Infuzia din frunze de anghinare este cea mai eficace în stimularea ficatului. Polifenolii din anghinare sunt eficienţi în lupta împotriva cancerului de ficat, provocând apoptoza celulelor canceroase ale ficatului.

De asemenea, anghinarea scade nivelul de colesterol sintetizat de ficat, mobilizând grăsimile stocate în ficat şi în alte ţesuturi. Şi trigliceridele sunt reduse prin acţiunea anghinarei.

Ceaiul de anghinare poate fi utilizat ca adjuvant și pentru următoarele afecțiuni:

  • insuficiență hepatică și renală,
  • hepatite cronice, ciroză hepatică,
  • colecistite acute si cronice, diskinezie biliara, angiocolite (inflamatii ale cailor biliare),
  • enterite, infectii intestinale,
  • hipercolesterolemie, hiperlipidemie, obezitate, ateroscleroza,
  • guta,
  • hipertensiune arteriala, angina pectorala,
  • anorexie,
  • alergii pe fond hepatic,
  • hemoroizi, constipatie,
  • astenie, surmenaj,
  • intoxicatii.

Cum se prepară ceaiul de anghinare?

Pulberea cu administrare sublinguala– planta se macina fin cu o rasnita electrica. Se ia o lingurita rasa de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa.

Maceratul la rece – se prepara dintr- o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa, se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 2-3 cani pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.

Infuzia – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa clocotita, se mentine timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 2-3 cani cu infuzie pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.

In cazul administrarii indelungate la fiecare 6 saptamani se fac 10 zile de pauza.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel