Pandemia de coronavirus a împins cercetătorii către studii alternative privind găsirea unor tratamente pentru a pune capăt pandemiei și pentru a reveni la normalitate.
Cu această ocazie, Răzvan Dumitrescu a atras atenția asupra unei plante cu puteri miraculoare și care a fost premiată și peste hotare: pelinul dulce.
„Este vorba despre Pelinul dulce. Un cercetător din China a fost premiat pentru faptul că a descoperit un tratament antiviral pe bază de pelin dulce. Noi avem o plantă asemănătoare cu cea din China. Începem să aflăm că mai există și leacuri naturale care ar putea să ajute inclusiv în COVID-19″, a spus Răzvan Dumitrescu.
Artemisia Annua sau Pelinul dulce ar putea ajuta la tratarea COVID-19. Aceasta stă la baza unui medicament pentru malarie pus la punct de o cercetătoare din China, recompensată cu premiul Nobel pentru această descoperire.
Planta este studiată și de specialiștii Stațiunii de Cercetare Legumicolă Buzău, conform antena3.ro
Mai multe soiuri de pelin se află în studiu la stațiunea experimentală din Buzău, în laboratorul condus de cercetătorul Costel Vînătoru. Pelinul dulce le atrage mai mult atenția, deoarece soiul a fost nominalizat de mai multe institute medicale ca având puternice efecte curative.
În România, pelinul se găsește în flora spontană, planta de la noi fiind întâlnită în zonele dure și mai aride. De aceea, cercetătorul buzoian spune că trebuie studiată din multe puncte de vedere, ea având, pe lângă beneficii interesante în domeniul medical, și proprietatea de a rezista la secetă.
Cercetătorii de la centrul de Biologie Farmaceutică din Heidelberg, Germania, au făcut public în 2008 în revista Clinical Infectious Diseases un studiu în care concluzionau că artemisinin are o puternică activitate anti-virală împotriva: cytomegalovirus si alti membrii ai familiei Herpesviridae (e.g., herpes simplex virus type 1 si virus Epstein-Barr), virus hepatic B, virus hepatic C. Artemisinin stopeaza si replicarea virusilor hepatici B si C.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut că anumite medicamente şi remedii tradiţionale „pot atenua simptomele” coronavirusului. A amintit însă că „nu există dovezi că aceste substanţe pot preveni sau vindeca boala”.
Cercetătorul Costel Vânătoru, specialist în horticultură, susţine că există mult adevăr în opiniile celor care cred în proprietăţile pelinului dulce, denumit ştiinţific Artemisia annua.
”Sunt opinii ale unor specialişti în domeniu care arată că ajută foarte mult în cazul acesta pelinul dulce, Artemisia annua. În trecut, la noi, se folosea pe scară largă la săpunul de casă. Poporul ştia atunci cât de valoroasă era şi nu facem acum decât să redescoperim ceea ce în trecut se ştia foarte bine”, spune cercetătorul Costel Vânătoru.